Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flertal illegala spel- automater i Dalarna

Annons

Oskyldiga spelautomater i vilka man kan satsa ett par kronor och på sin höjd vinna någon hundralapp eller farliga fällor som lockar in människor i livslångt beroende?

Spelautomaterna, och då framförallt de illegala varianterna utan tillstånd har väckt debatt under senare tid.

I Dalarna har tio butiker och näringsställen haft påhälsning av lotteriinspektionen under 2005 på grund av misstänkt brott mot automatspelslagen eller lotterilagen.

Fyra av dem har polisanmälts, fyra är fortfarande under utredning och två ställen har gjort sig av med sina spelautomater efter lotteriinspektionens besök.

I Hedemora avslöjade tidningen i våras att en förening som kallade sig Automatvännernas förening olagligt placerat ut sex vinstgivande spelmaskiner i gamla Willis-biografen. Verksamheten lades kort därefter ner.

En mindre butik i centrala Hedemora hade tidigare i år två stycken spelautomater utplacerade i butiken men stängde av dem så snart lotteriinspektionen varit där.

I Avesta fick polisen i början av året in tips om att det fanns vinstgivande spelautomater på ett spelställe i stan.

- Vi kunde styrka att det fanns ett stort antal automatspel där och vi tog in dem men lyckades aldrig bevisa att det bedrevs verksamhet där man betalade ut vinst så vi lämnade tillbaka dem igen, säger Stefan Eriksson, utredningschef på Avestapolisen.

Även lotteriinspektionen har besökt samma ställe och provspelat automaterna. I sin rapport skriver man att man misstänker brott mot automatspelslagen men ärendet är fortfarande under utredning.

I Sverige är det i dag endast staten som får ställa ut spelautomater som ger vinst, så kallade Jack Vegas- eller Miss Vegas-maskiner.

För att få ha så kallade förströelsespel, typ flipperspel eller andra icke vinstgivande spel, krävs tillstånd från lotteriinspektionen. Lotteriinspektionen koncentrerar sig främst på att stoppa förströelsespel enligt automatspelslagen eftersom det är så svårt att bevisa att det ofta bedrivs vinstgivande spel på maskinerna.

-Oftast spelar man om krediter som kan kvittas mot pengar och det är väldigt svårt för oss att bevisa det. Därför koncentrerar vi oss på att få bort förströelsespelen. Det är lätt att visa att någon inte har tillstånd för ett sådant, säger Magnus Sjödén på Lotteriinspektionen.

Stig-Åke Jansson ordförande i Spelberoendes förening i Borlänge berättar att han ofta möter människor som blivit beroende av att satsa pengar på spelmaskiner.

-Många av dem jag möter har varit och spelat på illegala maskiner runtom i Dalarna. De berättar om hur de dragit på sig stora skulder och blivit hotade av långivarna när de inte kunnat betala tillbaka, säger han.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons