Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera urgröpta stenar i Gåsvarv

Annons

I fredagens MT kunde vi berätta om att flera stenar med uråldriga skålgropar hittats i Gesunda i Mora. Även i Gåsvarv i Älvdalen finns underliga stenar, dessa är dock med största säkerhet utformade av naturen.

I Älvdalen finns också en unik häll med skålgropar, registrerade så sent som 1998.

Runt om i landet, oftast i närheten av platser med många hällristningar, har man också hittat skålgropar. Dessa gropar i stenarna härrör troligen från bronsåldern för en sisådär 3 000 år sedan.

Troligen offrade man, i dessa små, grunda gropar, säd och annat till de gudar som då var mest i ropet.

När Anders och Astrid Åhs i Gåsvarv fick se artikeln i MT i fredags om skålgropstenarna i Gesunda, kom de att tänka på de underliga stenar de själva har i sin trädgård sedan många år.

De två stora stenarna är belamrade med små och ganska djupa hål i olika former.

- Men jag tycker att det ser ut som om det är naturliga formationer, sa Anders Åhs när han visade dem för tidningens reporter.

Han fick medhåll av arkeologen Gerhard Flink, som tittade på stenarna på tisdagen.

- De så kallade skålgroparna är ofta större och grundare än på de här stenarna, sa Gerhard Flink, som dock inte hade någon geologisk förklaring till varför stenarna ser ut som de gör.

Även på granngården finns en stor sten med mängder av små hål i, och nästan längst söder i byn har Gun Thomasson i Frost en liknande sten.

Även i Kåtilla finns en liknande sten, hos Roland Andersson.

Men, det finns riktiga skålgropar också i Älvdalen, berättade Gerhard Flink.

- Så sent som 1999 upptäcktes en häll i Hedbodarna. Djurhållaren där hade kastat ut mat på marken och getterna hade då blottlagt hällen, som är nästan unik eftersom det finns väldigt få sådana här skålgropar i skogslandet, sa Gerhard Flink.

Om ni vill se den mycket ovanliga hällen med hällristningar så ligger den väldigt centralt inne på täkten i Hedbodarnas fäbodar, några mil väster om Älvdalens kyrkby.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons