Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera rekord på vinauktion

Annons

Intresset för exklusiva viner visar inga tecken på att avta, snarare tvärtom. På onsdagen såldes en flaska vin för 210|000 kronor på en dryckesauktion i Stockholm.

Flaskan var en sexlitersflaska 1983 Le Montrachet och slutpriset var rekord för en enstaka flaska vin i Sverige, skriver Systembolaget i ett pressmeddelande.

Systembolaget arrangerar dessa auktioner i samarbete med Stockholms auktionsverk efter förebild från de stora internationella auktionshusen. Företeelsen är relativt ny i Sverige, den första dryckesauktionen hölls i november 2004.

Budgivningen på onsdagens auktion var stundtals intensiv. Totalt gick 509 objekt under klubban till ett värde av 4,4 miljoner kronor.

Flera rekord slogs under auktionen. Sex flaskor Château Pétrus från 2000 gick för 127|000 kronor. En flaska Château Mouton Rothschild från toppåret 1945 ropades in för 42|000 kronor och 12 flaskor Château Latour från 1982, också en klassisk årgång, gick för 88|000 kronor.

"Dagens auktion visar att det finns ett fortsatt stort intresse för dryckesauktioner i Sverige. Intresset är fortfarande mycket brett, priserna jämna och stabila och fullt jämförbara med den internationella marknaden", skriver Systembolaget.

TT

Mer läsning

Annons