Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera olyckor med plogbilar i snökaoset – störningar i buss- och tågtrafiken

Efter onsdagens ymniga snöfall i större delen av Dalarna har SMHI gått ut med en ny klass 1-varning för snöfall. Under morgonen har flera trafikolyckor inträffat i länet och det är störningar i både tåg- och busstrafiken.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Efter första snön – plogbilsförarens vädjan till trafikanterna: "Man blir förbannad"

Snöskottning på tak: Här är dundertabben som kan göra ett stort hål i din plånbok

Se hela listan på butiker i Dalarna – här är PRO-matkassen billigast och dyrast

► SÅ KÖPER DU PLUS

En ny klass 1-varning för snöfall i Dalarna har utfärdats av SMHI. Varningen gäller i första hand norra delarna av Dalarna, som kan få mellan 10 och 15 centimeter snö under torsdagen.

På onsdagen gick SMHI ut med en klass 1-varning för kraftigt snöfall i hela Dalarna, utom dalafjällen. I sin första prognos skrev de att det väntades mellan 10 och 20 centimeter snö under onsdagsdygnet – en uppgift som sedan ändrades till mellan 10 och 30 centimeter snö.

JUST NU: Vädret ställer till det på järnvägen – stopp mellan Borlänge och Hallsberg

Och snöfallet fortsätter under torsdagen. Enligt SMHI:s hemsida gäller varningen att norra delen av Dalarna under torsdagen väntas få snöfall som kan ge 10-15 centimeter snö.

Snön har ställt till det på länets vägar. Under torsdagsmorgonen har flera trafikolyckor inträffat i länet – den första vid kvart i sju då en personbil hamnade på sidan av E16.

Drygt en timme senare inträffade nästa olycka – även den vid E16. Då kolliderade nämligen en plogbil och en personbil vid påfarten från Islingby i Borlänge.

Bara minuter senare skedde ytterligare en plogbilsolycka i Borlänge kommun – denna gång på väg väg 293, i närheten av Norr Amsberg – samt en olycka på Siljansvägen i Leksands kommun.

I den sistnämnda olyckan var två personbilar inblandade.

Enligt polisen har det utöver detta skett viltolyckor i Bengtsheden och Bjursås, Falun, Våmhus i Mora och Horndal i Avesta och Trafikverket rapporterar om flera stillastående lastbilar.

En av dem ska ställa till problem på E45 i höjd med Vattnäs i Mora kommun och en av dem på väg 876 mellan Toftbyn och Svärdsjö.

På riksväg 50 mellan Ludvika och Borlänge står dessutom en bil i vägrenen – något som även det orsakar vissa störningar.

Vädret ställer även till det på järnvägen. Det besvärliga vintervädret har nämligen lett till att det är stopp i tågtrafiken mellan Ludvika och Lindesberg.

Även Dalatrafik har gått ut med information till sina resenärer om att de har problem och att det förekommer förseningar på många linjer.

Vid lunchtid på torsdagen råder det störningar i trafiken runt om i länet.

En lastbil står still i en kurva på lv 296 Furuvik-Skattungbyn. Det är halt på platsen och framkomligheten är begränsad enligt Trafikverket.

Ett trasigt fordon påverkar trafiken på väg 1024 från Tennäng till Evertsberg, i riktning mot Älvdalen.

Vid klockan 13.38 rapporterade Trafikverket om att en personbil som har fått någon form av driftproblem står stilla i södergående riktning strax före Mellstabron, norr om Borlänge. Bärgare inväntas.

På onsdagen intervjuade vi Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca, som bland annat pratade om väderläget i Dalarna under resten av veckan. Intervjun kan du höra i TV-spelaren här ovanför.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning