Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera larm om översvämningar – räddningschefen varnar: ”Viktigt att man hör av sig i tid”

Artikel 4 av 72
Vårfloden 2018
Visa alla artiklar

Nu har vårfloden kommit i gång på flera håll i Dalarna, och räddningstjänsten har under förmiddagen larmats ut på flera översvämningar.

Annons
Johan Szymanski, räddningschef i Mora, säger att det är viktigt att man hör av sig till brandkåren om man är orolig för översvämningar. Bilden är ett montage. Foto: Arkivbild

Under onsdagskvällen larmade en fastighetsägare i Falun räddningstjänsten då smältvatten från en pool hade runnit ned i en utomhuspool och vidare till en fastighet. Räddningstjänsten kunde hjälpa till att pumpa ut vatten på fastigheten.

Vid klockan nio på torsdagsmorgonen larmades brandkåren i Mora till Gesunda, där en fastighetsägare var orolig för att vattnet stigit i en bäck i närheten av ett hus. Fastighetsägaren fick låna sandsäckar av brandkåren.

Läs också [+]: Vårfloden kan komma att hota Mora – så bör du förbereda dig

På torsdagsförmiddagen gick SMHI ut med en klass 2-varning för höga vattenflöden i länet när den smälta snön fyller på i vattendragen, och vårfloden verkar nu ha kommit i gång i Dalarna.

– Det har ökat rejält i dag, säger Johan Szymanski, räddningschef på Mora Brandkår, om utvecklingen.

– Det skulle nog kunna bli problem i dag för de som bor lågt. Om man som fastighetsägare ser tendenser på att det kan bli problem är det viktigt att man hör av sig i tid så vi kan komma ut och titta.

Läs också [+]: Inför vårfloden: 10 000 sandsäckar ska skydda samhällsviktig infrastruktur

Räddningstjänsten larmades vid halv tio-tiden på torsdagen till Fredriksberg i Ludvika kommun, där en fastighetsägare ska ha problem med vatten i en källare. Enligt de första uppgifterna till SOS Alarm ska det ha varit vatten i källaren sedan i tisdags.

Vid klockan halv elva kom ett larm om att en brygga slitit sig i Dalälven i Borlänge, i närheten av Kårby.

Översvämning i Karlsbyheden i Falun. Foto: Birgitta Nyström
Samma väg i Karlsbyheden innan vårfloden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Alla artiklar i
Vårfloden 2018
Annons