Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera bombdåd i Irak

Annons

Upprorsmakare dödade 14 människor i två attentat i västra Irak som riktade sig mot sunniarabiska klaner som deltar i en allians mot terrornätverket al-Qaida.

Terrorgruppen uppges försöka sabotera regeringens strävan att knyta band med klaner i det upproriska västra Irak och till och med vissa mindre extrema rebeller.

Ett av tisdagens attentat inträffade utanför en servering vid vägen norr om al-Ramadi. Minst tio människor dödades när en självmordsbombare sprängde sin bil i luften.

Tidigare dödades fyra personer i två explosioner i Abu Ghurayb väster om Bagdad. En av de döda var en son till klanledaren schejk Thahir al-Dari, som är verksam i provinsmyndigheterna i al-Anbar och deltar i alliansen mot al-Qaida.

Bland andra våldsdåd som noterades i Irak på tisdagen fanns ett mord på två nunnor i Kirkuk i norra Irak. De båda nunnorna, 79 och 85 år gamla, höggs ihjäl av någon angripare som tagit sig in i deras bostad. Nunnorna tillhörde den kaldeiska kyrkan, det största kristna samfundet i Irak.

På tisdagen uppgav också USA:s militär att amerikanska styrkor i Irak har gripit ledaren för en rebellgrupp som misstänks bära skulden för en lång rad bombdåd som har dödat 900 civila och skadat 2|000. Haydar Rashid Nasir al-Shumari al-Jafar, utpekad som terrorgruppens andreman, greps i Bagdad för en vecka sedan.

I Tal Afar i norra Irak utfördes minst ett bilbombsattentat på eftermiddagen.

Enligt nyhetsbyrån Reuters sade en polistalesman att en sprängladdning dödade 15 människor och skadade 30, medan AP:s korrespondent hade uppgifter om två explosioner som skett nästan samtidigt och som sammanlagt krävt minst 30 dödsoffer samt skadat omkring 50 personer.

TT

Mer läsning

Annons