Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera asylsökande kränkta

Annons

- Så fort man inte gör som handläggaren säger så hotar denna med att gå till polisen. Många av oss kommer från krigsdrabbade länder där vi haft dåliga erfarenheter av våldsamma poliser och blir väldigt skrämda, säger en ung kvinna som flydde från ett krigsdrabbat land utanför Europa till Sverige för över tre år sedan.

I går stod det klart att Majvor Skoglund, enhetschef för Migrationsverket i Dalarna, tvingas lämna sin tjänst efter att ha kränkt en synskadad asylsökande man vid ett möte.

När tidningen möter asylsökanden och människor som arbetat med asylsökande i Hedemoraområdet visar det sig att kränkningarnas omfattning är större än vad som hittills framkommit.

Minst två gånger ska privatpersoner ha gjort anmälningar mot handläggaren till högre chefer inom Migrationsverket men ingenting har hänt. Den asylsökande kvinna som uttalat sig till tidningen är idag så rädd för handläggaren och den avsatta chefen att hon inte vågar gå ut med vare sig namn eller bild.

Hon berättar att handläggaren under en längre tid tvingade henne att komma till Migrationsverket och hämta sin dagersättning varannan vecka för att hon inte skulle gå under jorden och gömma sig. Detta trots att asylsökande normalt får sin ersättning utbetald via kassaservice.

När handläggaren utan att meddela kvinnan försvann på tjänsteresa kunde hon inte få ut sina pengar och kunde inte köpa mat åt sig och sin son.

- Jag fick veta att handläggaren hade glömt bort mig, säger kvinnan.

En annan gång uppsökte hon handläggaren utan att ta med sig sin son som hon istället lämnade hos en vän. Då fick hon veta att hon var en dålig mor och att detta skulle skrivas in i hennes handlingar.

- Jag blev hotad med att polis skulle hämta min son för att jag är en sådan dålig mamma. Trots att jag berättade att min son var hos en vän blev jag inte trodd.

Mohamed Yosef och Ahmed Ali Ali har flytt till Sverige från Somalia och bor idag på Migrationsverkets förläggning i Vikmanshyttan. För tidningen berättar de att flera asylsökande har hotats med nedsatt ersättning om de inte infinner sig på frivilliga möten hos Migrationsverket.

- Migrationsverket kan inte tvinga oss tillbaka till Somalia eftersom landet saknar centralregering men de försöker få oss att återvända ändå. I somras ordnades ett frivilligt återvändarprogram för oss. Den här handläggaren sade till folk att de skulle få sänkt dagersättning om de inte gick på mötet. Så här är det hela tiden med folk som hotas med nedsatt ersättning. Alla är rädda för handläggaren, säger Mohamed Yosef.

Rita Finnman har varit kontaktperson åt en asylsökande familj i Hedemora och är engagerad i flera asylsökandes situation. Hon har själv suttit med på möten med Migrationsverket och bekräftar den bild av handläggaren som målas upp.

- Det som kommer fram nu är bara ett skrap på ytan. Det är många i Hedemora som kan bekräfta hur illa handläggaren bettet sig. Jag är förvånad över att personen fortfarande sitter kvar, säger hon.

Från Migrationsverket säger man att polis endast kan kontaktas för att ta asylsökande i förvar eller för så kallad handräckning.

- Tvång eller hot om våld kan vi aldrig ta till, säger man på verkets pressjour men vill i övrigt inte kommentera anmälningarna och kritiken mot handläggaren.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons