Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler vargar får skjutas i skyddsjakt

Betydligt fler vargar kommer att få skjutas vid skyddsjakt under 2012. Det har Naturvårdsverket beslutat.

Annons

EU-regler sätter ju stopp för licensjakt på varg men nu har myndigheterna i alla fall ökat antalet vargar som får skjutas vid skyddsjakt.

I fjol fick 12 vargar skjutas vid skyddsjakt. I år kommer antalet att bli 32 djur varav 25 i mellersta förvaltningsområdet dit Dalarna hör.

Under 2011 sköts 10 vargar i Dalarna vid skyddsjakt.

- Nu ökar antalet vargar och dörmed kan också risken för allvarliga skador öka. Därför behövs pkat handlingsutrymme för skyddsjakt under 2012, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket.

Det är länsstyrelserna som kommer att fatta beslut om skyddsjakt får genomföras och för att det ska bli aktuellt ska ett antal kriterier vara uppfyllda - bland annat:

1) Att en skada ska ha uppkommit.

2) Att det finns stor risk för allvarlig skada.

3) Att det inte finns någon annan lämplig lösning.

Nytt för i år är att en myndighet på eget initiativ kan besluta om skyddsjakt i förebyggande syfte för att förhindra att allvarlig skada uppkommer.

Beslutet från Naturvårdsverket gäller året ut - alltså till 31 december 2012.

I Dalarna kommenterar landshövding Maria Norrfalk beslutet:
– Jag tror att den här nya regeln kan ge bättre möjligheter att hantera att vargsituationen i Dalarna. Samtidigt kräver det ännu större närvaro i fält än idag. Tyvärr måste jag konstatera att de ekonomiska resurserna för länsstyrelsernas fältarbete minskat drastiskt.
– Vi har fått en regel som kräver mer närvaro, men har en ekonomisk ram som innebär att vi får mindre personal ute i fält där de behövs.
Av Länsstyrelsens på 2 miljoner i anslag för förebyggande arbete och akutsituationer, har 1,3 miljoner tagits bort av Naturvårdsverket. De återstående 700 000 räcker inte för att klara jobbet med nuvarande personal.

I december meddelade kommissionen i ett brev till regeringen att den noga kommer att följa den kommande skyddsjakten. Kommissionen varnade Sverige för att skjuta för många vargar under årets skyddsjakt. Om så sker riskerar Sverige att åter ställas inför EU:s domstol.
EU:s miljökommissionär Janez Potocnik förklarade sig nöjd med att regeringen slopat den av många kritiserade licensjakten på varg i år. Men han antydde samtidigt att det finns en oro för att Sverige kanske inte kommer att hantera skyddsjakten på rätt sätt. (DT-TT)

Mer läsning

Annons