Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler vårdsökande blir av med körkortet

Annons

Rolf blev skickad till landstingets beroendeenhet, avdelning 65, i Falun, efter att han blivit sjuk av stress. Nu har han blivit av med körkortet.

-Det var en läkare som sade att jag hade alkoholproblem för de såg det på ett prov. Men jag är inte alkoholist och nu blir jag straffad för att det står i ett läkarintyg att jag är alkoholmissbrukare, säger han.

I sex månader måste han nu ta blodprover för att bevisa att han inte har alkoholproblem. Sedan kan han, efter läkarintyg och om proverna är bra, få tillbaka sitt körkort.

Lena skickades vidare till avdelning 65 efter att hon åkt in på akuten för panikångest. Nu väntar hon på beslut om hon får behålla sitt körkort.

-Jag fick ett brev från länsstyrelsen där det stod att de skulle dra in mitt körkort. Jag har inte kört bil full och jag är inte alkoholist. Jag drack bara ett tag under en krisreaktion för att mitt liv var jobbigt då. Nu är jag klassad som missbrukare och kan bli av med körkortet, säger hon.

Men enligt lag har läkare anmälningsplikt om de antar att en person till exempel har alkoholproblem och därför inte ska köra bil.

Lillemor Danroth är utredare på länsstyrelsens körkortsenhet. Hon tycker att läkare överlag är dåliga på att rapportera om alkoholberoende.

-Många läkare anmäler inte sina patienter för att de inte vill förstöra relationen. Det är ett problem att läkare inte vågar ta upp det här, säger hon.

Antalet anmälningar från läkare till länsstyrelsen, om sjukdomar som kan påverka bilkörandet, har ökat drastiskt de senaste åren. På fem år har anmälningarna nästan sjudubblats.

År 2001 kom 22 anmälningar in till länsstyrelsen om patienter som misstänktes ha sjukdomar som kunde försämra körförmågan. I år väntas den siffran bli över 140. Många av anmälningarna leder till att körkortet dras in.

-Den största gruppen sjukdomar är alkoholberoende och de flesta som anmäler är läkare från avdelning 65. Där har de blivit bättre på att rapportera, säger Lillemor Danroth.

Det här gäller alltså personer som inte gjort något brott men som misstänks vara en fara i trafiken. De blir av med körkortet tills de kan bevisa genom blodprover och läkarintyg att de varit nyktra i minst sex månader. Men ofta tar det längre tid att få tillbaka sitt körkort.

Kjell Rapp, nykter alkoholist och grundare av drogbehandlingsföretaget Nudax, är kluven inför det här.

-Det här är ett problem som kan leda till att färre vågar sig till behandling för sitt alkoholberoende. Men samtidigt vill ingen möta någon i trafiken som har druckit. Är man aktivt alkoholberoende ska man inte köra bil, säger Kjell Rapp.

Och det har blivit färre som söker sig till 65:an på Falu lasarett. Sedan 2003 har antalet inskrivna patienter minskat med ungefär tio patienter i månaden, eller 120 om året.

-Det finns så klart en risk att patienter inte vågar söka hjälp, förlänger drickandet och söker vård när de är i ett väldigt dåligt skick. Men alla läkare har anmälningsplikt, oavsett om de jobbar i landstinget eller privat. Vi kan inte gå förbi lagen, säger Ronny Lundh, enhetschef för beroendeenheten avdelning 65.

Fler blir alltså av med körkortet, trots att de inte begått ett brott. Den som kör rattfull, kan däremot få behålla sitt körkort. Men då krävs att man har 50000 kronor för att installera ett alkolås i sin bil.

-Är man helt beroende av körkort i jobbet kan det bli billigare att betala för alkolås än att bli av med både körkort och jobb. Men nu finns det ett förslag på att också de som är alkoholberoende ska kunna använda alkolås. Förslaget är ute på remiss, säger Lillemor Danroth.

-Det är orättvist att pengar ska styra. De flesta som kommer till oss har inte de pengarna eftersom de använt dem till sitt missbruk. Det blir den som har mycket pengar som kan fortsätta köra bil eller de som har arbetsgivare som kan betala alkolåset, säger Kjell Rapp.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons