Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler väljer etanol i Dalarna - en ökning med 4 600 procent sedan i fjol

Annons

Försäljningen av etanol fortsätter att öka i Dalarna.

- Intresset för etanol ökar stadigt, vilket vi också ser på att allt fler etanolbilar besöker vår station, säger Lars Åkesson stationsföreståndare för Statoil Vasagatan i Falun.

Under maj sålde Statoil två miljoner liter E85 i Sverige, vilket är en ökning med 613 procent jämfört med maj 2006. I Dalarna har företaget två stationer som erbjuder etanolpumpar. Ändå såldes det 30 000 liter E85 i Dalarna under maj månad.

-En ökning med 4600 procent jämfört med maj i fjol, upplyser Vivianne Hobra, informatör på Statoil.

I Sverige finns i dag totalt 355 tankställen för E85. Den snabbaste ökningen av E85-försäljningen på Statoil syns i Uppsala följt av Östergötland och Dalarna.

Etanol är ett förnybart drivmedel som framställs ur bland annat spannmål. Att ersätta bensin med etanol leder till lägre utsläpp av växthusgasen koldioxid.

-Lokalt marknadsförde vi etanolen stort under hösten, sedan har vi legat lägre. Men folk är ändå så medvetna om etanolen som ett prisvärt alternativ, säger Lars Åkesson.

I går låg priset för en liter etanol på 7:99 kronor. Att jämföra med bensinens 11:94 kronor. Enligt branschorganisationen Bil Sweden såldes cirka 3700 så kallade miljöbilar i maj, vilket är fem gånger mer jämfört med maj ifjol.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons