Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler våldtäkter anmäls - men få leder till åtal

Annons

Det säger Lars Erik Bergström, domare i Mora som i måndags informerade om nya sexualbrottslag-stiftningen vid ett möte i Falun.

Svårigheten med bevisningen i ett våldtäktsmål är att det ofta inte finns vittnen. Finns heller ingen teknisk bevisning står ord mot ord.

Enligt Lars Erik Bergström är det betydelsefullt att den drabbade omedelbart agerar och anmäler händelsen till polisen som ska göra en undersökning på plats och förhöra brottsoffret, att läkarundersökning sker och att den drabbade tilldelas ett målsägarbiträde.

Lars Erik Bergström noterar att bestämmelser om våldtäkt funnits i alla tider. Det benämns exempelvis i en lag från 1734 i kapitlet om kvinnofrid.

En annan historisk aspekt är att det dröjde till en lagändring år 1984 innan det blev en könsneutral beskrivning av våldtäkt, med innebörden att även en kvinna kunde fällas för rubriceringen våldtäkt på en man.

I den senaste sexualbrottslagen från den 1 april förra året förändrades kraven på vad som kan ingå i begreppet våldtäkt.

- Det finns inte längre enbart krav på att ett farligt hot legat bakom en våldtäkt. En lindrigare form av hotelser för att få till stånd ett samlag kan utgöra grund för rubriceringen våldtäkt.

Lars Erik Bergström berörde även bedömningen av våldtäkt mot barn, alltså samlag med barn under 15 år.

Minimistraffet för våldtäkt mot barn är två års fängelse. Sedan kan det förekomma olika gränsfall. I fall där en 14-årig flicka är könsmogen och under ett förhållande med en 15-årig kille haft ett frivilligt sexuellt umgänge så blir det i regel ingen rättslig påföljd.

- Ytterligare en detalj är att preskriptionstiden när ett barn som utsatts för övergepp i unga år börjar räknas från den dag barnet fyller 18 år och gäller under tio år vid våldtäkt. Skälet är att ett barn inte förmår att anmäla övergreppet förrän i vuxen ålder.

I diskussionen efter informationen väcktes frågan om begreppet "inget samtycke" skulle räcka som grund för våldtäktsåtal.

Enligt Lars Erik Bergström blir det svårt att rättsliga hantera en utredning eftersom det kan krävas en ganska intim detaljbeskrivning för att motbevisa ett påstående om samtycke. Risken är att utredningen snedvrids till att granska kvinnans beteende.

Dessutom berördes betydelsen av den gärningsbeskrivning som åklagaren bygger ett mål på. Det kan förekomma detaljer som ligger utanför gärningsbeskrivningen. Dessa får domstolen inte beakta. Samma resonemang gäller för skadeståndsanspråk om inte omständigheterna åberopats av brottsoffret.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons