Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler våldsbrott anmäls

Annons

Brottsförebyggande rådet har nyligen presenterat brottsstatistiken för förra året och siffrorna är fortfarande preliminära.

Medan det totala antalet anmälda brott har minskat i Hedemora, har antalet anmälda våldsbrott ökat.

Antalet fall som i anmälan rubriceras som dödligt våld har varit utmärkande högt jämfört med övriga år under en tioårsperiod tillbaka.

-Slående för Hedemora har varit flera fall av grova våldsbrott, säger Stefan Dangarth som menar att Borlänge tidigare utmärkt sig i statistiken men sedan år 2003 har det inte varit något mord där.

Några slutsatser av det vill han inte dra utan konstaterar att det rör sig om cirka en handfull mord per år som polisen i Dalarna utreder var de än sker.

-Nationellt sett är det så att sedan millennieskiftet minskar andelen anmälda brott medan andelen anmälda våldsbrott ökar, fortsätter Stefan Dangarth.

Utvecklingen av antalet anmälda brott diskuteras både inom polisen och forskarvärlden men något entydigt svar finns inte.

- En anmälan hos oss kan också vara flera brott, säger Stefan Dangarth och ger som exempel en anmälan på 1980-talet om övergrepp mot ett familjehemsplacerat barn som utsattes för cirka 100 övergrepp. Vart och ett av brotten syns i statistiken.

Ett annat exempel är kvinnofridskränkning där flera brott vid olika tillfällen kan ingå i en anmälan.

-Det är fortfarande så att den övervägande delen av våld inom relationer inte anmäls. Men massmedia har fört en bra debatt där man har diskuterat kvinnojourernas roll. Den stärker utsatta kvinnor, menar Dangarth.

Lagstiftningen har också förändrats vilket gör det svårare att jämföra statistik över åren.

Inom sexualbrott har lagstiftningen vidgats och ofredande och olaga hot har ökat i och med e-post och sms.

Men totalt sett har antalet anmälda brott minskat i Hedemora.

-Det finns tillfälliga variationer beroende på om en eller några brottsaktiva är på fri fot eller inte.

Det finns också en föreställning att det är svårt att få kontakt med polisen men det går att nå oss via besök, internet och telefon, säger Stefan Dangarth som poängterar vikten av att anmäla småbrott.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons