Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler utsatta barn

Annons

Ofta är det brister i hemmiljön som är orsaken till omhändertagandet.
– Det kan vara missbruk, kriminalitet, föräldrarnas psykiska situation eller väldigt svåra relationsproblem i familjen. I det läget måste vi gå in och stötta, säger Carl-Gunnar Höij.
Som socialchef har han sett en tydlig trend på att det finns allt fler socialt utsatta barn och ungdomar.
Sista april i år fanns 110 frivilligt omhändertagna och 21 tvångsplacerade barn och ungdomar i Borlänge. Motsvarande siffror från samma tid förra året är 101 och 22.
– Frivilligt omhändertagna har ökat. Vi ser att familjerna inte orkar med att ge det stöd som behövs, säger Carl-Gunnar Höij.
Trenden bekräftas av socialstyrelsen. Under 2004 akutomhändertogs nästan 40 procent fler barn och ungdomar än 1999.
Lyckligtvis har antalet tvångsplacerade varit stabilt i Borlänge.
Det ser socialchefen som ett gott tecken, eftersom det varit en generell ökning i övriga landet.
– Det tyder på att vi och familjerna har klarat av att samarbeta. Det ökar möjligheten till ett bra resultat, säger Carl-Gunnar Höij.
Han betonar att hjälpen kommer att bli mycket bättre inom en snar framtid. Anledningen är att i början av året tillsattes tio nya socialsekreterare för barn och ungdom. Det innebär att det i dag finns cirka 25 tjänster, dessutom tillkommer behandlingspersonal.
– Med fler socialsekreterare kan vi ge mer stöd till fler familjer. Jag tror att vi kommer att sänka antalet placeringar inom ett år, säger Carl-Gunnar Höij.

DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons