Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler unga vuxna får ekonomiskt bistånd – Ludvika ökar mest

Åtta kommuner i Dalarna ligger över rikssnittet för utbetalning av ekonomiskt bistånd till unga vuxna. Ludvika är den kommun som, under år 2015, betalade ut mest i ekonomiskt bistånd och dessutom ökade mest.

Annons

7,5 procent av sveriges unga vuxna(18-24) fick någon gång under år 2015 ekonomiskt bistånd, enligt siffror från Socialastyrelsen. I Dalarna ser det annorlunda ut på sina håll, mest sticker Ludvika kommun ut.

Ludvika kommun hamnar på en 21:a plats på listan över kommuner där flest unga vuxna ges ekonomiskt bistånd. 16,1 procent av Ludvikas 18-24-åringar fick under år 2015 ekonomiskt bistånd, mer än dubbelt så mycket som rikssnittet.

Närmast på listan placerar sig grannkommunen, Smedjebacken, på 14,5 procent.

Den kommun som ger minst ekonomiskt bidrag till unga vuxna i Dalarna är Vansbro. De ligger under rikssnittet med sina 4,8.

– Klart det inte är bra med många ungdomar som går på bidrag. Samtidigt är det en svår gränsdragning för kommunpolitikerna. Ska de stimulera ungdomarna att bli kvar, eller uppmuntra dem att söka sig till andra områden där det finns jobb? De flesta vill inte bli av med sina kommuninvånare även om det kanske är det bästa för ungdomarna själva, säger Eva Mörk till Nyhetsbyrån Siren.

Noterbart är att fyra av länets kommuner har ökat sin utbetalning av ekonomiskt bistånd till unga vuxna från år 2010, medan resterande visar oförändrade eller minskande resultat. De som ökat är Ludvika(+3,3), Avesta (+2,2), Säter (+1,6) och Gagnef (+0,1).

Sju kommuner ligger under rikssnittet på 7,5 procent, åtta ligger över.

Mer läsning

Annons