Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler unga brottsoffer söker stöd

Annons

Rånad, hotad eller misshandlad men ensam med oron.

Allt fler unga brottsoffer kommer i kontakt med socialtjänstens stödcentrum.

Och snart ökar stödet för unga brottsoffer i landets kommuner, spår Brå.

Han tror att Stockholmspolisens initiativ nyligen att begära fler stödcentrum för unga brottsoffer i sitt län kommer att inspirera flera kommuner och polisdistrikt i hela landet.

Samtidigt ökar antalet brottsdrabbade ungdomar som söker hjälp, enligt socialtjänsten. Bara i Stockholms kommun uppges 44 procent fler ungdomar ha slussats till stödcentrum för unga brottsoffer under 2006 jämfört med föregående år.

Stödcentrum finns i dag på nio platser i landet. Vissa hjälper alla upp till 22-årsåldern medan andra koncentrerar arbetet till tonåringar. I Stockholmsområdet finns omkring tolv centrum med ungefär lika många socialarbetartjänster, men polisen vill alltså att varje kommun i länet ska få ett stödcentrum. Flera nya är också redan på väg.

De problemen var enligt Hellströmer stora i rättegången mot de två tonårspojkar som senare dömdes för att ha överfallit och dödat en 47-åring i Fittja, söder om Stockholm, i höstas. Även vid andra uppmärksammade rättsprocesser ska unga vittnen ha hotats.

Polisen förmedlar kontakten mellan socialarbetarna på stödcentrumen, anställda av socialtjänsten, och brottsoffren. Dessa hjälps med samtal, kontakt med jurister, stöd vid rättegången och i bland medling mellan brottsoffer och förövare.

Hon betonar vikten av att bearbeta unga brottsoffer.

TT

Mer läsning

Annons