Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler stafettläkare på väg

Annons

- Nu återstår bara en underskrift från bemanningsföretagen. Om några veckor hoppas jag att alla stafettläkare kommer att anställas utifrån de här avtalen, säger Hellström.

Det främsta skälet är inte att spara mycket pengar, även om Hellström hoppas att det blir en effekt.

- Helheten, kvaliteten och kontinuiteten är det viktigaste. Men jag tror också att det kommer att innebära att vi blir starkare som förhandlingspart, att vi lättare får gehör för våra krav.

När landstinget har upphandlat dessa tjänster har man därför ställt krav på specialistkompetens i största möjliga utsträckning.

- Ett av de viktigaste kriterierna i rangordningen av bemanningsföretagen var hur många specialister de kan erbjuda.

Kontinuitet har också funnits med.

- Förhoppningen är att det i större utsträckning ska vara samma medarbetare som återkommer till oss.

Kostnaden för att hyra en distriktsläkare en vecka ligger på 28 000-30 000 kronor. Nöjer man sig med en icke specialist, en legitimerad läkare eller en läkare under specialistutbildning ligger kostnaden på 22 000-23 000 per vecka.

Tidigare har respektive vårdcentral och klinik själva tagit in stafettläkare vid behov. Men i höstas beslutade driftstyrelsen att alla stafettläkare måste godkännas av förvaltningsledningen, det vill säga Richard Hellström.

- Varje klinik eller vårdcentral som behöver stafettläkare ska först vända sig till sin närmaste chef, exempelvis närsjukvårdschefen. Där görs den första bedömningen. Därefter kommer närsjukvårdschefen till mig.

Något stor bromsning av antalet stafettläkare har inte skett.

- Dels så har det inte pågått så länge, och flera av stafettläkarnas kontrakt har löpt på. Sedan får vi inte glömma att det är en stor procent läkare som fattas, och att det behövs läkare. Vi har bara sagt nej i några få fall, för att vi tyckt det blivit för dyrt. Då har vi föreslagit andra lösningar i stället, säger Hellström.

Inte mindre än nio bemanningsföretag deltog i upphandlingen. Två sållades bort på grund av att de var för dyra.

En personalsekreterare kommer att fungera som spindeln i nätet och sköta alla stafettläkarkontakter med bemanningsföretagen.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons