Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler socialbidrag en underlig jobbgaranti

Annons

Svar till Camilla Lindberg (fp) :

Camilla Lindberg trixar med siffror. Att välja ut det perspektiv som passar ens egna syften är naturligtvis finurligt. Men jag har sysslat med praktisk kommunal verksamhet för länge för att svälja sådana finter.

Din åsikt är att en tillväxt på 30 miljarder i kommunsektorn kompenserar högerregeringens nedskärningar i statsbidragen. Läget är sådant att det varje år finns en expansion i kommunernas ekonomi. Men tillväxten äts mycket snabbt upp av löne- och prisökningar. För det mesta täcker inte de nya intäkterna kostnadsökningarna.

Därför arbetar de flesta kommuner med ständigt pågående besparings- och rationaliseringsprogram.

Eftersom de stora pengarna i en kommunal ekonomi är låsta så är det inte med enkelhet man kompenserar ett borttagande av en tredjedel av statsbidraget för vuxenutbildning.

Med socialdemokratisk politik hade kommunerna haft 3,5 miljarder kronor mer. De pengarna hade behövts.

Sedan vill jag påminna om Reinfeldts tal i Vaxholm i augusti där han gav bilden av att vilja ge kommunerna mer pengar än socialdemokraterna. Så har det alltså inte blivit. Ni rör er moraliskt på en mycket tunn is som nu brister under era fötter.

Det är också intressant att du utan omsvep tycker det är okej att socialbidragen ökar nästa år. Det ingår tydligen i någon sorts "jobb- och utvecklingsgaranti". Nu vet vi att högerpolitiken, bekräftat av riksdagsledamoten Lindberg, innebär ökade socialbidragskostnader.

För mig är det definitivt inte okey att antalet socialbidragstagare ökar.

Därefter angriper du Wernerssonpengarna som gett 15000 ny personal i skolan, till största delen lärare. Det är pengar som gått direkt till att förbättra kvaliteten i skolan.

När du i din kritik använder ord som "populism", "snedvridning" är det mest ett uttryck för frånvaro av saklig argumentering.

Nej du Camilla Lindberg, vi behöver varken nedskurna statsbidrag till vuxenutbildningen, teoretiska trollkonster eller innehållslösa floskler mot de lärarjobb Wernerssonpengarna skapat. Era påståenden och politik ger ingen bra grund för det livslånga lärandet.

PETER HULTQVIST (S)

Mer läsning

Annons