Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler ska nappa på fritidsfiske

Annons

Nu kartläggs landets fritidsfiskeföretag, och fritidsfiskarna själva, för att få fler att fiska och branschen att växa.

Verket anser att kunskapen om branschen i dag är för dålig. Därför har verket, med hjälp av Statistiska centralbyrån, i en unikt stor kartläggning skickat ut frågeformulär till nära 5|000 fritidsfiskeföretag _ som fiskehotell, vattenägare, fiskeguider, båtuthyrare och företag som säljer fiskeutrustning.

Redan bekänner sig cirka 1,4 miljoner svenskar vara fritidsfiskare, och omkring 400|000 sätter fisket högst på listan över sina fritidsaktiviteter.

Men verket vill få branschen att växa och ännu fler att fiska _ inte minst av hälso- och livskvalitetsorsaker.

Men då måste branschen först kartläggas för att identifiera potentialer. I slutet av sommaren sammanställs enkäterna och börjar analyseras. Resultat och identifierade marknadsöppningar ska sedan delas upp geografiskt.

Utskicket ingår i ett regeringsuppdrag som ska presenteras den 1 december. Verket har även skickat enkäter till 10|000 statistiskt utvalda hushåll. Där frågas om fiskevanor, fångster, betalningsvilja samt önskemål om fisket.

Fiskeriverket vill hitta balans mellan olika önskemål av fritidsfiskare, fritidsfiskeföretag, yrkesfiskare och vattenägare.

Ett annat mål med regeringsuppdraget är arbetsmarknadspolitiskt, enligt Paulrud.

TT

Mer läsning

Annons