Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler reser med kollektivtrafik – "Transportbehovet med bil behöver minskas"

Under 2016 gjordes 155 resor med kollektivtrafik i snitt av varje invånare i Sverige, vilket är en ökning jämfört med föregående år.

Annons

Resandet med kollektivtrafik ökar i både landet och Dalarnas län.

Det är en utveckling som kan ses i de flesta landsting, enligt siffror från Kommun- och landstingsdatabasen.– Det är glädjande att resandet med kollektivtrafik ökar, samtidigt finns tyvärr en motverkande trend att den genomsnittliga körsträckan med bil per person i Sverige fortsätter att öka för tredje året i rad, säger Birgit Nielsen, som ingår i länsstyrelsernas samverkansorgan för miljömålssystemet (RUS), till Nyhetsbyrån Siren.I Dalarnas län var det i snitt 37 kollektiva resor per invånare under fjolåret. En ökning med en person jämfört med 2015.

– Transportbehovet med bil behöver minska framöver för att klara klimatmålen och leva upp till den nya klimatlagen, fortsätter Birgit Nielsen.

Bilen som planeringsnorm måste bytas ut mot kollektivtrafik, cykel och gång i större tätorter

En klimatlag som träder i kraft vid årsskiftet och innebär att utsläppen från inrikes transporter, förutom flyg, ska minska med 70 procent mellan 2010 och 2030. – Omställningen till fossilfrihet behöver stå på tre ben. Det handlar om förnybara drivmedel, effektivare fordon och planering för ett mer transporteffektivt samhälle. Bilen som planeringsnorm måste bytas ut mot kollektivtrafik, cykel och gång i större tätorter. Vidare behöver resor med buss och tåg underlättas vid planering av infrastruktur mellan tätorter, säger Birgit Nielsen.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons