Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler poliser till Dalarna!

Annons

Sant är att i Dalarna hade vi den 31 december 2002 - 445 poliser anställda,

" 2003 - 457

" 2004 - 466

" 2005 - 477

Oavsett hur man räknar i Stockholm är nettoökningen 32 fler poliser i Dalarna under denna period. I hela Sverige finns cirka 2000 fler poliser i dag. (Januari 2001 - juni 2006). Sant är att poliser går i pension, inte bara i Dalarna utan i hela landet. Sedan år 2000 har vi varje år i länet anställt fler poliser än som gått i pension.

Polisstyrelsen i Dalarna uppmärksammade redan år 2000 de svårigheter som kan komma att uppstå när pensionsavgångarna ökar. Därför var vi i Dalarna tidigt ute och anställde fler. Särskilt svårt kan det vara att rekrytera poliser till orter utanför länets centrum.

I ett beslut under våren -06 uttalade polisstyrelsen särskilt behovet av extra insatser för att klara av detta.

I dag söker vi poliser till såväl Malung som Ludvika och Avesta. Till dess att nyanställningar gjorts bemannas områden tillfälligt med poliser ur länsförstärkningen. Dessutom har vi under mandatperioden halverat antalet sjukskrivningar, från 14 procent till sju procent, vilket gett ytterligare tid till polisarbete.

Självklart har även poliser rätt till barnledighet och med viss tillfredsställelse kan jag konstatera att allt fler manliga poliser utnyttjar denna rättighet.

Semester är en rättighet även för poliser. Semesterplaneringen sker utifrån kända "ortsbekymmer" exempelvis dansbandsveckan i Malung, Classic car week i Rättvik. Särskilt arbetstyngda veckor finns det fler poliser i tjänst. Vi samarbetar även med andra län.

Samarbete mellan polisen och kommunerna är viktigt och vi för diskussioner med kommunala företrädare om att hitta gemensamma lösningar till problem som kan uppstå lokalt.

Med detta som bakgrund vill jag stryka under att vi behöver fler poliser i Dalarna! Där är vi socialdemokrater helt överens med både (v) och (mp) på riksplanet. Därför har polisväsendet fått större procentuell ökning av sitt ekonomiska anslag än någon annan statlig verksamhet under mandatperioden.

I år (2006) är dalapolisens anslag från staten 340 miljoner kronor. Med 294 miljoner kronor år 2001 innebär detta en ökning med 46 miljoner kronor. I hela riket har anslaget till polisen ökat med 2,7 miljarder kronor. I budgeten för 2007 finns ytterligare 700 miljoner kronor avsatta till polisen.

I dag utbildar vi fler poliser på fler polishögskolor än tidigare, och satsningarna fortsätter. Utbyggnaden måste dock ske i jämn takt över åren. Jag hoppas vi snart får en ny polishögskola förlagd till Dalarna. Det är något vi socialdemokrater driver. Polisen konkurrerar med många andra utbildningar om gymnasieeleverna, alla passar inte som polis. Det är ett krävande yrke och jag hyser stor respekt för dem som väljer det.

INGA-BRITT KRONNÄS-SAMILS INGA-BRITT KRONNÄS-SAMILS, SOCIALDEMOKRATERNA, ÄR ORDFÖRANDE I POLISSTYRELSEN I DALARNA.

Mer läsning

Annons