Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler personer i häkte än poliser i tjänst

Annons

Just nu arbetar mellan sju och nio personer med att utreda brott vid polisens utredningsenhet i Borlänge. Dubbelt så många, 17 personer, var på måndagsmorgonen frihetsberövade (anhållna eller häktade), misstänkta för att ha begått brott i Borlänge med omnejd.

En rekordsiffra som orsakar polisen stora problem.

- Vi har svårt att hinna med, konstaterar Mats Nygårds, chef för utredningsenheten.

De frihetsberövade finns i dag i polishuset i Borlänge och i häktet i Falun. Bland dem finns personer misstänkta för stölder, inbrott, olaga hot och våldtäkt.

Brott som utredarna nu måste prioritera.

Men det är ingen lätt uppgift.

Utredningsenheten i Borlänge är kraftigt underbemannad. Men den arbetsbelastning som hela tiden råder, räknar man med att det fattas mellan 15 och 20 utredare.

- Beräkningar på papperet över personal som behövs är en sak. Verkligenheten en annan, säger Mats Nygårds.

För att klara den nu uppkomna situationen, tar utredningsenheten i Borlänge i vissa ärenden hjälp av polisens länskriminaljour. Resten av fallen ska utredarna försöka klara själva.

- Det här innebär att vi enbart kan jobba med ärenden där det finns anhållna eller häktade. Alla andra anmälningar om brott blir liggande, säger Mats Nygårds.

Hur länge vet inte utredningschefen. Men att anmälningarna hinner bilda högar utesluter han inte.

-Nej, risken för det är stor.

Bara i november månad i år anmäldes 614 brott i Borlänge. I Säter och Gagnef var motsvarande siffror 93 och 35. Det är anmälningar som också läggs på utredningsenheten i Borlänge.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons