Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler palestinier släpps in i Gaza

Annons

Flera hundra palestinier som varit strandsatta i Egypten i en och en halv månad har släppts in i Israel för vidare transport hem till Gazaremsan, uppger egyptiska myndigheter.

Det uppges handla om 457 individer som släpptes in genom en sällan använd gränsövergång mellan Egypten och Israel.

Totalt fastnade över 6|000 palestinier på den egyptiska sidan av gränsen när Rafahterminalen, den vanliga vägen mellan Egypten och Gaza, stängdes till följd av de blodiga striderna mellan Hamas och al-Fatah som rasade i juni.

Israel har gått med på att låta drygt 1|600 palestinier passera israelisk mark för att ta sig in i Gazaremsan norrifrån, och drygt 400 gjorde resan under söndagen och måndagen. Vad som ska ske med resten är oklart.

Rafahterminalen opereras i nära samarbete mellan Egypten, palestinierna, Israel och observatörer från EU, och kan stängas på begäran av någon av parterna.

Hamas, som fullständigt behärskar Gaza efter uppgörelsen med al-Fatah, protesterar mot att Israel har inflytande över gränsövergången till Egypten. Israel hade full kontroll över Rafahgränsen före uttåget från Gazaremsan hösten 2005.

TT

Mer läsning

Annons