Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler och högre böter hotar

Överbeläggningar på sjukhus utgör ett allvarligt hot mot patientsäkerheten. De sjukhus som trots flera påstötningar inte åtgärdar problemet hotas nu av fler och högre böter.

Annons

I ännu en rapport skriver Arbetsmiljöverket om bristerna på landets sjukhus.

Av 60 akutsjukhus som inspekterats fanns brister i arbetsmiljön på 54. Platsbrist och hög arbetsbelastning toppar listan.

Personalen drar ett tungt lass, men framför allt hotas patienternas säkerhet.

Det säger Per-Anders Sunesson, chef för tillsynsavdelningen på Socialstyrelsen, till TT.

– Vi har drivit den här frågan stenhårt.

I rapporten konstaterar Arbetsmiljöverket att överbeläggningar har blivit ett normaltillstånd inom sjukvården och att lokaler inte är anpassade till dagens vårdbehov och flöde av patienter.

– Det är ganska självklart att personal som är stressad och inte hinner med inte är bra för patientsäkerheten. Eller en platsbrist som kanske gör att de som tar hand om patienterna inte har rätt kompetens.

Trots att problemet varit känt länge sker ingen förbättring. Per-Anders Sunesson utesluter därför inte att myndigheten lägger både fler och högre vitesbelopp än vad man hittills gjort.

– Det är ingen lösning i långa loppet, men det utesluter vi definitivt inte.

Göran Stiernstedt, chef för avdelningen vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), säger till TT att det pågår ett arbete för att åtgärda problemen, bland annat i samarbete med Socialstyrelsen.

– Men det är inte alls säkert att det är på akutsjukhusen som platserna behövs. Det kan lika gärna vara inom andra vårdformer. Patienterna ska vårdas på rätt vårdnivå. Vi för också samtal med regeringen om att satsa pengar som de landsting som når vissa mål kan få ta del av.

TT: Varför måste landstingen alltid ha pengar från staten för att lösa alla problem?

– Det är allmänt bekant att den typen av incitament underlättar. (TT)

Mer läsning

Annons