Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler och fler väljer LRF i Dalarna

/
  • Malin Sundin, Orsa, är ledamot i styrelsen för LRF i Orsa och är medlem i LRF för att kunna påverka.

LRF Dalarna ökade med 142 medlemmar under 2011. Det var den näst största ökningen under året bland LRF:s 17 regioner. Enbart Norrbotten ökade mer.

Annons

– Trots att antalet lantbrukare minskar har vi i Dalarna i stort sett fördubblat medlemsantalet sedan 1994. Anledningen är att landsbygdsbor som inte är lantbrukare ansluter sig och sympatiserar med oss, säger Martin Moraeus, vice ordförande i LRF Dalarna.

LRF har nu 171 807 medlemmar i Sverige. Detta sedan förbundet redovisat en ökning av medlemsantalet för 15:e året i rad.

– De här siffrorna visar att fler och fler får upp ögonen för hur viktiga våra frågor är för förutsättningarna för att bo på landsbygden, för vikten av en hållbar livsmedelsproduktion och för tillgången av bra mat, säger Martin Moraeus.

En av de 6 306 personer och företag som vid årsskiftet var medlemmar i LRF Dalarna är Malin Sundin i Orsa. Hon har tagit över gården Näset med 40 mjölkkor från föräldrarna och driver dessutom Ylajärvis kennel med rasen Sibirien Husky. Kenneln har i dag ett 30-tal hundar och vintertid anordnar hon slädturer i Grönklitt.

Malin är ledamot i styrelsen för Orsa LRF. Hon gläds över att LRF ökar medlemsantalet, samtidigt som hon oroar sig över att antalet utövare av traditionellt jordbruk blir färre. Det innebär att andelen medlemmar med samma fokus som henne minskar.

– Jag vill, och måste, vara med i LRF för att kunna påverka. LRF är en av få organisationer där man genom att engagera sig lokalt verkligen kan nå fram till politiker och makthavare, säger hon.

Just möjligheten att nå fram till politikerna är något som både Martin Moraeus och Malin Sundin tror är orsaken till att landsbygdsbor som inte är lantbrukare ansluter sig till LRF.

– Man vet att LRF har en möjlighet att påverka och att träffa viktiga personer. Förbundet är också en remissinstans i vissa frågor. Något som nu är viktigt för att bevaka landsbygdens intressen när en stor del av dagens politik riktar sig mot städerna.

En fråga som LRF Dalarna kommer att arbeta med är att få till en bättre ägarstruktur av marken. I många kommuner är ägosplittringen stor, vilket försvårar arbetet för aktiva lantbrukare. Faktum är att hälften av alla registrerade fastigheter i Sverige finns i Dalarna.

– Det här gör att många lantbrukare driver sina företag på en osäker grund. Det kan till exempel vara så att någons farfar en gång gjort ett muntligt avtal med någon att få bruka dennes mark. En sådan uppgörelse gör det svårt för en lantbrukare att våga investera för att utveckla sitt företag.

Mer läsning

Annons