Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler läkare än någonsin - men i länet saknas 100

Annons

- Det torde vara unikt med ett så stort tillskott av personer från andra länder bland reglerade yrken, säger Leif Gundmundsson, avdelningsdirektör vid Socialstyrelsens behörighets- och utbildningsenhet.

Enligt Socialstyrelsen beror detta på aktivt rekryteringsarbete utomlands och framgångsrika försök med svenskutbildning i läkarnas hemländer.

Något som landstinget i Dalarna också ägnat sig åt, och som kommer att ge resultat nu i år.

- Under mars kommer 21 polska läkare till Dalarna. Dessutom kommer vi att få några tyska läkare. En har redan börjat. Ytterligare en börjar ganska säkert i maj. Och i slutet av året får vi en till. Och det kommer fler, berättar Mårten Frövik, personalsekreterare vid landstinget.

Den 26 januari åker en delegation från Dalarna till Köln för att ragga fler läkare. Den här gången vänder man sig till yngre läkare under utbildning, så kallade AT- och ST-läkare.

- Vi har svårt att tillsätta en del av våra AT-block. Dessutom tror vi att de här läkarna är mer formbara än en specialist som kanske jobbat i 15 år i Tyskland. En sådan läkare är mycket mer formad av tyska förhållanden, ställer högre krav och har högre lön, säger Frövik.

De polska läkarna finns i Warszawa, där de håller på med en åtta månader lång svenskutbildning. I slutet av februari ska skriftliga språkprov, motsvarande gymnasiekompetens, hållas.

Därefter ska läkarna börja sin sex månader långa provtjänstgöring i Dalarna och genomgå prov i svensk medicinalförfattning.

Trots det stora tillskottet av läkare i Sverige så är bristen fortfarande mycket stor hos flera landsting, inte minst i Dalarna.

- Det kan låta som om det är många nya läkare, men pensionsavgångarna är ännu fler. Dessutom är antalet nya läkare ojämt fördelat i landet. Läkarna väljer i stor utsträckning de större sjukhusen, säger Anders Fläckman, personalchef för hälso- och sjukvården i Dalarna.

Det finns fler förklaringar:

- Det har blivit mycket större konkurrens om läkarna. Bemanningsföretag lockar många. Det har blivit lättare att jobba utomlands, och många svenska läkare har börjat arbeta i Norge. Läkemedelsföretagen anställer också fler läkare, säger Frövik.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons