Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler köpare än säljare

Annons


– Det finns väldigt lite att sälja och många som vill köpa, säger Margareta Olsson, mäklare vid Svensk fastighetsförmedling.
I många fall leder ett flertal intressenter om en och samma bostad till budgivning. Det är ett skäl till att priserna stiger på villor, bostadsrätter och fritidshus.
– Det rör sig inte om någon raketstigning, men priset knallar upp några procent, så som det gjort även tidigare år, fortsätter Olsson.

Många av intressenterna är personer som söker bostad i Ludvika på grund av att de fått arbete här. Villor och bostadsrätter stiger förhållandevis jämnt i pris, medan fritidshusens prislappar mest berör folk med fast bostad på annan ort, som vill ha en mindre bostad i Ludvika kommun under semestern.
Föreningssparbankens fastighetsbyrå anger även de att i synnerhet villor är en bristvara i allra högsta grad inom kommunen.
I nio fall av tio slutar det med budgivning för att avgöra vem som till sist får köpa. Även i ytterområden, som Grangärde-Sunnansjö säljs villor undan snabbt på grund av hög efterfrågan.
I synnerhet märks prisstigningen av när det gäller fritidshus med strandtomt eller nära sjöläge. För ett sådant förefaller köparna vara beredda att betala nästan vad som helst. I de fallen rör det sig mest om intressenter från storstadsregionerna, enligt Sören Hansson vid Föreningssparbanken fastighetsbyrå.

– Vi har två sorters valutor i landet. De, som kommer från storstadsregioner och är vana vid de högre priserna där betalar gärna de för oss höga priserna här, säger Hansson.
Pär Källström, mäklare vid Riksmäklaren stämmer in i den övriga kören om ökande priser i Ludvika kommun. Räntan, svag tillgång och hög efterfrågan är orsakerna till att bostädernas värde ökar.
– Hos oss märks det särskilt av när det gäller bostadsrätter med tre eller fyra rum, konstaterar Källström.
Även hos Riksmäklaren går villorna i ytterområdena åt snabbt.

För att vända förloppet behövs främst en räntestigning, enligt Hansson vid Föreningssparbankens fastighetsbyrå.
– Ekonomerna siar om en räntestigning, som kan vända effekten. Men det skulle i sådant fall behövas en rejäl stigning, säger Hansson.

TOBIAS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons