Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler jobb räddningen

Annons

Lena Bäckman berättar att arbetsförmedlingen har fått vidkännas neddragningar, på drygt 35 miljoner kronor, jämfört med året innan.

- Mycket av neddragningen handlar om just det som är samverkan med arbetsmarknadsenheten och Datorteket. Vi ska också dra ned antalet arbetshandikappade med 30 personer och det kommer att bli mycket svårt.

Beträffande möjligheterna till fasta arbeten, för dem som nu ställs utanför arbetsmarknadsåtgärder, är Lena Bäckman mer optimistisk.

- Jag tror vi kan fixa det, trots neddragningarna. Vi har en mycket bra arbetsmarknad. Företagen verkar ha tänt på nystartjobben, där företagen får en skattereduktion på 32 procent, lika länge som den aktuella personen gått arbetslös innan anställningen.

Samtidigt som nya jobb skapas, friställs människor inom de tidigare statsbidragsfinansierade verksamheterna. Fyra anställda handledare på Datorteket har varslats om uppsägning och de 40-tal, som studerat där, får från och med i dag söka jobb eller studier på annat håll.

Anledningen till att verksamheten vid Datorteket läggs ner är att staten drog in 800 000 kronor i statsbidrag, samtidigt som kommunen inte ville satsa motsvarande summa.

Enligt Rutger Brodd på Mora kommuns arbetsmarknadsenhet, under vilken Datorteket verkar, kommer klyftorna att öka mellan dem som får jobb, och dem som riskerar att förlora sina arbetsmarknadsåtgärder.

- I stället för att ha sysselsättning, kommer många att gå hem och granska tapetrosorna i avvakta på en ny åtgärd i bästa fall. Många kommer att tvingas till det sociala för att söka ekonomiskt bistånd, säger Rutger Brodd.

Rutger Brodd befarar att utsållningen vid rekryteringen till nya jobb kan bli hård.

- Det som gör mig upprörd är att de som har minst, och är mest marginaliserade, får betala priset. Hoppas att de nyktrar till i Stockholm och inser att kartan inte stämmer med verkligheten, säger Rutger Brodd.

BIRGER NYLÉN

Mer läsning

Annons