Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler hos kronofogden

Annons

Anneli Cederroth kan se att ökningen började när landstinget i början av året gick över till att bara anlita ett inkassoföretag. Tidigare hade man flera olika men nu anlitar landstinget bara Intrum justitia.

- Vi har fått in ärenden med upp till tio år gamla obetalda avgifter. Våra handläggare upplever att det gäller människor som är i övre medelåldern eller äldre, säger Anneli Cederroth.

Lars Västholm, landstingets ekonomidirektör, tror inte att antalet ärenden blivit fler.

- Det har varit en viss eftersläpning och därför har det gått ut ganska mycket ärenden som gäller en relativt lång period. Vi har haft tekniska problem.

Lars Västholm vet inte riktigt hur länge man haft tekniska problem men tycker att det låter mycket att sju av tio ärenden skulle handla om obetalda patientavgifter som kronofogdemyndigheten nämner.

- Det är ett normalt flöde, säger Lars Västholm. Det finns väl en liten tendens över en lång period att betalningsbenägenheten minskar.

Kronofogden i Malmö har sedan några år tillbaka gjort en manuell räkning varje månad över var ärenden kommer ifrån. Förra året handlade 191 ärenden där om obetalda vårdavgifter medan siffran för i år ligger på 650. Tendensen verkar vara densamma i hela landet även om man inte har samma noggranna mätningar överallt.

- Vi vet inte om vi kommer att införa något sådant, men det vore ju intressant för att kunna förebygga problem, säger Anneli Cederroth.

Det har dock skett en ökning av antalet ärenden hos kronofogdemyndigheten, även om den inte går att koppla direkt till vårdavgifter (se faktaruta).

Skatteverket har än så länge inte gjort någon sammanställning över situationen i hela landet.

- Nej, men om det är ett ökande problem, så måste vi titta närmare på orsakerna och föreslå åtgärder, säger Åsa Mattsson, jurist på Skatteverket, till TT.

Anneli Cederroth tror dock att man ganska lätt skulle kunna förhindra att skulderna läggs på hög.

- Man ska inte ta bort kontantkassorna, det är ju lättare att betala när man är där om det inte är akut.

Hon påpekar också att en patient aldrig kan bli nekad vård för att den inte betalat en tidigare faktura.

Tidningen har tidigare skrivit om att Landstinget Dalarna förra året förlorade 1,2 miljoner kronor i obetalda patientavgifter. Det bör dock ses i relation till att landstinget varje månad faktuerar patientavgifter för 10-13 miljoner kronor.

- Det är inget särskilt stort problem i Dalarna jämfört med övriga landet, tror Lars Västholm. Den dåliga betalningsbenägenheten är nog mest ett storstadsproblem.

EVALISA WALLIN

Mer läsning

Annons