Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler får socialbidrag

Annons

Efter att kostnaderna för socialbidrag i Leksand minskat under flera års tid vände trenden förra året. År 2003 steg kostnaden till 7,6 miljoner kronor. Ökningen har fortsatt in på år 2004. I juni fick 25 nya hushåll sina ansökningar om socialbidrag beviljade.

- Det är alltid en viss ökning under sommaren då studenterna har svårt att få sommarjobb, säger socialsekreterare Lena Ingels.

Enligt kommunens statistik är den främsta orsaken till att folk beviljas socialbidrag att man är arbetslösa utan att få a-kassa eller annan ersättning. Andra vanliga orsaker är avsaknad av sjukpenning eller en låg lön som inte räcker till. Men den snabba ökningstakten tycker både Anders Ludvigson och Lena Ingels är svår att förklara.

- Ökad ungdomsarbetslöshet, höjda hyror och elkostnader kan vara tänkbara orsaker. Men det är komplext och kan bero på många olika orsaker, säger Lena Ingels.

Den snabba kostnadsökningen för socialbidragen ledde till att socialnämnden i vintras efterlyste en handlingsplan för hur bidragsberoendet skulle kunna minskas. Särskilt fokus ville nämnden lägga på den enskilt största gruppen socialbidragstagare i Leksand. Det är ensamstående, barnlösa män mellan 25 och 44 år som står för ungefär 30 procent av kostnaderna.

- Vi måste fokusera mer på de unga männen. Utvecklingen där har varit dyster, konstaterar Anders Ludvigson.

Handlingsplanen, som blev färdig i maj, går delvis ut på att effektivisera socialkontorets egen handläggning. Det ska bland annat ske genom att ge bättre råd om var klienterna kan söka andra bidrag än just hos kommunen.

De sökande ska även få ta större eget ansvar för att betala av el- och hyresskulder medan socialkontoret i stället garanterar uppehälle. Genom ökat stöd från socialkontoret ska klienterna få hjälp att komma bort från sitt bidragsbeoende. Dessutom vill kommunen öka samarbetet med försäkringskassan och arbetsförmedlingen.

- Vi ska titta på om de här personerna egentligen borde omfattas av någon annan del av socialförsäkringssystemet. Det borde vara rimligt för kommunen att sänka kostnaderna, säger Anders Ludvigson.

JOHANNA ÅFREDS

Mer läsning

Annons