Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler fall av resistenta bakterier

Annons

Antalet fall av MRSA, multiresistenta bakterier, fortsätter att öka i Dalarna. Förra året upptäcktes tio fall av smittan jämfört med sex året före.

MRSA är en bakterie som är resistent mot antibiotika. Den ger sår- och hudinfektioner som är svåra att bli av med. År 2006 testades tio personer i länet positiva för smittan, så hög har inte siffran varit under hela 2000-talet.

- Det är sannolikt att det är en faktisk ökning av MRSA i Dalarna. Men samtidigt gör vi fler tester nu mot tidigare, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare på Falu lasarett.

MRSA är en anmälningspliktig sjukdom. I hela Sverige har antalet anmälningar ökat de senaste åren.

År 2006 smittades tre gånger så många som år 2000 i hela Sverige. Det senaste året har sjukdomen ökat med nio procent. Men Anders Lindblom är inte säker på att Dalarna följer trenden.

- Vi har så få fall här i länet så det är svårt att säga att vi följer med ökningen. Det räcker med att flera i en familj har smittan så ökar antalet fall drastiskt i länet.

-Som tur är har vi sluppit utbrott på sjukhus. De fall som upptäckts har varit personer som sökt hjälp för sårinfektioner.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons