Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler EU-skatter för miljön

Annons

EU-kommissionen och nuvarande EU-ordföranden Tyskland vill skatta fram bättre miljö.

Gemensam skatt på energi kan vara en väg.

Men det är ett kontroversiellt ämne: många av de 27 medlemsländerna fäller ut taggarna när förslag om harmoniserade EU-skatter läggs på bordet. Och skattebeslut kan, med dagens beslutsregler, inte tas med mindre än att samtliga länder säger ja.

Sverige har hittills hört till de mer skeptiska och riksdagen har velat försvaras Sveriges rätt att ensamt bestämma den skatt som tas ut i Sverige.

EU-kommissionen anser dock att tiden är mogen för fler förslag om gemensamma miljöskatter. Ett exempel, framlagt åtminstone till en del med gröna argument, var kommissionens förslag nyligen om att höja den lägsta tillåtna nivån för skatt på diesel i medlemsländerna med en tredjedel.

I nästa vecka, den 28 mars, presenterar kommissionen en så kallad grönbok med förslag på miljöskatter. En grönbok är ett slags första utkast till förslag som kommissionen lägger fram för att få synpunkter på hur man ska gå vidare. Lagförslag mejslas sedan ut på grundval av vilka reaktionerna blir.

Kommissionen tror att klimatet för harmoniserade, eller sammanjämkade, miljöskatter i EU har blivit gynnsammare.

Kovacs kollega, miljökommissionären Stavros Dimas, såg miljöskatter som lämpliga inom vattensektorn, på avfall och utsläpp.

Den tyske finansministern, Peter Steinbrück, sade att han anser att skatt på föroreningar från transporter kan uppmuntra mer miljövänlig drift av verksamheten. Steinbrück anser att EU ska skynda på med harmonisering av energiskatter.

TT

Mer läsning

Annons