Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler defibrillatorer kan rädda liv

Annons

Fler hjärtpatienter kan få defibrillatorer inopererade i förebyggande syfte om Socialstyrelsen får som den vill. Studier visar att dödligheten kan reduceras med 20_30 procent i högriskgrupper.

Fler hjärtpatienter kan få defibrillatorer inopererade i förebyggande syfte om Socialstyrelsens förslag till nationella riktlinjer för hjärtsjukvård går igenom. I Sverige behandlas färre än i många andra länder.

Förslaget till nationella riktlinjer redovisas under en hjärtläkarkonferens som inleds i Göteborg på onsdagen.

ICD (Implantable Cardioverter Defibrillator) är en liten titandosa som övervakar hjärtats rytm och ger en elektrisk impuls om den upptäcker en allvarlig rytmrubbning.

För närvarande opereras årligen defibrillatorer in på omkring 500 svårt sjuka patienter. Förslaget till nya riktlinjer öppnar upp för förebyggande behandling av en helt ny grupp patienter som haft hjärtinfarkt och fått nedsatt vänsterkammarfunktion.

Varje år drabbas upp till 10|000 personer av plötsligt hjärtstopp i Sverige. Av de drabbade överlever endast några få procent.

Efter de nya riktlinjer som föreslås träda i kraft 2008 skulle fler patienter kunna bli aktuella för förebyggande ICD-behandling för att förhindra plötsligt hjärtstopp.

TT

Mer läsning

Annons