Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler binder bolånet

Annons

De senaste månadernas räntehöjningar har fått effekt, intresset för att binda bolånen är starkare än på länge. I november var nästan hälften av bolåneinstitutens 29 miljarder kronor i nyutlåning bundna lån. Det kan jämföras med 39 procent i maj som var årets lägsta notering på bundna lån.

-Visst har intresset ökat för att binda lån, men vi upplever fortfarande att de flesta väljer rörligt eller tre månaders bunden ränta, säger Jörgen Isaksson, på Nordea i Falun, som tror att ännu fler väljer bunden ränta det närmaste halvåret.

-Riksbanken har flaggat för ytterligare räntehöjningar. Folk är väldigt medvetna om räntan i dag och hänger med i utvecklingen.

Höjd ränta, men även mindre skillnad mellan rörlig och fast ränta, gör att fler väljer att binda lånen. Nya avtal med en räntebindningstid på över fem år har sjunkit från 4,79 procent i september till 4,67 i november.

Riksbankens finansmarknadsstatistik visar inte bara att hushållen binder räntorna, lånelusten börjar också avta. I november var ökningen 11,7 procent jämfört med toppnoteringen i mars på 13,3 procent, skriver SCB. Den sammanlagda utlåningen till hushåll var i slutet av november 1728 miljarder kronor.

Göran Andersson, på Swedbank i Falun, råder sina kunder att dela upp lånet med en rörlig del och en del med bunden ränta.

-Det är ett bra sätt att försäkra sig mot obehagliga överraskningar samtidigt som man är med på den rörliga marknaden.

Jörgen Isakssons håller med men menar att det inte betyder den billigaste lösningen.

-Rörliga räntan brukar överlag vara ett billigare alternativ för kunden, men för många är det värdefullt att veta vilka kostnader man har i framtiden och för några hundralappar extra kunna sova gott om natten.

CECILIA EKEBJÄR

Mer läsning

Annons