Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler barn i förskolan med maxtaxa

Annons

Fler barn har fått plats i förskolan sedan maxtaxan infördes och de stora avgiftsskillnaderna mellan olika kommuner har minskat, visar Skolverkets utvärdering.

Maxtaxan har inneburit att förskolan blivit mer tillgänglig för alla barn oavsett föräldrarnas sysselsättning eller ekonomiska förutsättningar, konstaterar Skolverket.

Framför allt har den inneburit att barn till arbetslösa och föräldralediga fått plats i förskolan. I dag står mindre än fem procent av alla fyra- och femåringar utanför förskolan. De föräldrar som stannar hemma med sina barn gör det i större utsträckning av eget val än tidigare, enligt verket.

Det nya avgiftssystemet, som innebär att det finns ett tak för förskoleavgiften har lett till att skillnaderna i avgiftssystem och avgiftsnivåer mellan olika kommuner minskat.

En av farhågorna när maxtaxan infördes var att många barn skulle få längre dagar på förskolan när avgiften sänktes. Så blev det inte, visar Skolverkets utvärdering. Inte heller gruppstorlekarna och personaltätheten har förändrats så mycket. Däremot är barngrupperna ofta stora under delar av dagen, särskilt på förmiddagarna.

TT

Mer läsning

Annons