Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler barn föddes i fjol

Annons

Enligt det befolkningsregister kommunen har tillgång till har Borlänge tappat tolv invånare under det gångna året.

Men siffrorna i registret är ytterst preliminära och det kan slå något tiotal fel. Därför är ett "nollresultat" inom räckhåll.

-I somras hade vi ett minus på runt 70, så under hösten har det sakta men säkert segat sig upp mot nollan, konstaterar Bo Andersson, vid kommunens näringslivsenhet.

Den definitiva siffran presenteras av statistiska centralbyrån i februari. Många flyttlass går till och från kommunen under ett år. Ifjol är det ungefär 2 100 personer som flyttat till Borlänge, och några fler ifrån.

När det gäller antalet födda så blev de fler än 500. Cirka 20 fler än året innan. Preliminärt ett födelseöverskott på 37, och ett flyttningsnetto på minus 49.

Bo Andersson menar dock att det går att se ljust på framtiden. Flera nya handelsetableringar är beslutade. Rusta, Willys och Biltema. Dessutom håller kommunen på att ta fram flera nya områden för bostadsbyggande.

-En attraktiv arbetsmarknad och attraktiva bostadsområden är väldigt betydelsefulla faktorer för utvecklingen.

-Vi har rätt så mycket folk i vår tomtkö.

Till hösten hoppas kommunen också att kunna fördela de första tomterna vid Uvberget, Torsång. Eventuellt också tomter i Övre Tjärna. Den tredje etappen där. I dagarna inleds också utvärderingen av tävlingen om radhusbyggande i Årby.

Även i centrum är bostadsbyggande aktuellt på flera platser, och i Domnarvet ska gamla skolan byggas om till tolv lägenheter.

-Nog finns det efterfrågan på bostäder, konstaterar Bo Andersson som tror att de nya bostäderna blir av betydelse för befolkningsutvecklingen framöver.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons