Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler asylboenden stängs i Dalarna – 200 personer tvingas flytta

Fram till den 31 januari nästa år planerar Migrationsverket att avveckla runt 80 tillfälliga asylboenden. Sex av dem finns i Dalarna – och nu tvingas över 200 personer flytta.

Annons

Antalet asylsökande i Sverige har minskat drastiskt sedan förra hösten, vilket har fått till följd att flera tillfälliga asylboenden står mer eller mindre tomma. Den kostnaden vill Migrationsverket helst slippa.

– Vi avvecklar boenden för att inte stå med tomma boendeplatser och samtidigt tvingas betala för dem. Det är ett ekonomiskt ansvar vi har. Efter förra hösten har antalet asylsökande sjunkit drastiskt och därmed även behovet av boenden, säger Kenneth Karlsson, expert på boendefrågor på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

De nya stängningarna berör drygt 6 000 personer och cirka 80 boenden – varav sex boenden finns i Dalarna.

Av boendena som stänger finns två i Ludvika kommun, två i Malung-Sälen, ett i Orsa och ett i Rättvik.

Boendena stängs enligt principen "sist in, först ut" i lagen om offentlig upphandling (LOU) – vilket innebär att de boenden som är upphandlade sist avvecklas först.

Fram till den 14 oktober genomför Migrationsverket en så kallad ärende- och logistikplanering. När den är klar påbörjas flytten av de boende.

Enligt Migrationsverket letar man först efter lediga platser lokalt och därefter regionalt. Finns det inga platser där kan de boende tvingas flytta till andra landsdelar.

− Vi ska även se om det finns särskilda behov när vi erbjuder ett nytt boende. Det kan vara till följd av sjukdom, ärendestatus, praktik eller skolgång, säger Kenneth Karlsson i Migrationsverkets pressmeddelande.

Sedan tidigare i höstas är det klart att ytterligare fem tillfälliga asylboenden i Dalarna stängs. Under hösten avvecklas även asylboendet Trängslet utanför Älvdalen, som Migrationsverket har drivit i egen regi.

När de nya avvecklingarna är klara finns det 22 asylboenden i länet, med knappt 2 700 platser. Som mest har det funnits 36 boenden i Dalarna.

LÄS ÄVEN: Flyktingboendet i Trängslet stängs – 100 arbetstillfällen hotade

Mer läsning

Annons