Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler använder antidepressiva – stor ökning bland unga

Under förra året hämtade nästan en miljon svenskar ut antidepressiva läkemedel, vilket är nästan 230 000 mer än för tio år sedan. Det enligt statistik från Socialstyrelsen som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Annons

Läs också (Plus): Psykologen "Ingen ångrar på dödsbädden att de jobbat för lite"

Enligt Siren kan ökningen bland annat förklaras med att ungdomar får med antidepressiva i dag än tidigare. Antalet ungdomar som hämtar ut antidepressiva har nästan fördubblats de senaste tio åren, från 35 000 ungdomar i åldrarna 15-24 2066 till 64 000 i samma ålder förra året.

– Den här utvecklingen går hand i hand med en ökning av psykisk ohälsa hos barn och ungdomar, säger Socialstyrelsens utredare Peter Salmi till Nyhetsbyrån Siren, och fortsätter:

– Vad vi kan se är att ökningen har drabbat hela ungdomsgruppen. Det kan alltså bero på förändringar i miljöer där alla unga vistas, som skolan eller arbetsmarknaden.

Om man kollar på siffrorna länsvis så är Värmlands län i topp när det gäller var flest personer använder antidepressiva. Där hämtade 111 av 1000 personer ut sådana läkemedel på apotek. Lägst andel hade Uppsala, med 85 av 1000 invånare.

Dalarna hamnar i mitten av alla län. Här använde 100 av 1000 personer antidepressiva 2016. En siffra som har ökat med nästan 20 personer sedan 2010.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons