Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fladdermössen har unik flygteknik

Annons

Fladdermöss flyger på ett helt annorlunda sätt än fåglar, tvärs emot de teorier som förklarar hur flygande djur ska röra sig. Det avslöjas i en ny studie av svenska forskare.

Tillsammans med kollegorna Christoffer Johansson och Marta Wolf och andra forskare från Tyskland och USA, har han lyckats göra de första exakta mätningarna av rörelsemönstret hos flygande fladdermöss.

Forskarna använde sig av en vindtunnel vid universitetet som konstruerats för att studera flykten hos olika fåglar. Resultaten, som redovisas i den vetenskapliga tidskriften Science (070511), visar att fladdermöss när de flyger långsamt använder sig av en unik teknik.

Fladdermössen är med andra ord bättre på akrobatik. Å andra sidan är de underlägsna när det gäller fart, kraft och uthållighet. Vid snabb flykt uppstår nämligen virvelbildningar i luften bakom varje enskild vinge hos fladdermöss, medan virvlarna hos fåglarna länkas samman runt båda vingarna.

Detta kan vara en av förklaringarna till varför fåglar i huvudsak är daglevande, medan fladdermöss nästan uteslutande är aktiva på natten. Hög fart lämpar sig bäst när det är ljust, medan snabba vändningar på små ytor är bra när det är mörkt.

Studien ledde till ytterligare en upptäckt. Vid låga hastigheter är virvelrörelserna hos fladdermössen starkare än vad de borde vara enligt aerodynamiska teorier. Forskarna hoppas snart kunna ge en förklaring till fenomenet.

TT

Mer läsning

Annons