Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FK:s nyårslöften till läsarna

Annons

Falu Kuriren läses varje dag av 79 000 personer. Tidningens hemsida på internet har 148 000 besökare i månaden. Det är siffror vi är mycket stolta över. Under det nya året kommer vi att söka nya grepp för att förmedla nyheter. Vår strävan är att Falu Kurirens lokala nyheter ska finnas tillgängliga på det sätt som passar vår publik bäst. Vi ber att få återkomma. De lokala nyheterna är Falu Kurirens styrka. Det som händer runt om i Dalarna förmedlas till läsarna av våra lokalreportrar som finns på tolv olika orter över hela länet.

I tider när andra tidningar tvingas dra in på sin lokala nyhetsbevakning känner vi oss extra glada över att kunna förstärka vår lokala journalistik. Vi gör det under året i norra Dalarna. Där satsar vi på Idre. I Idre lever journalisten Nisse Schmidt. Han kan norra Dalarna. Nu blir han fast medarbetare i Falu Kuriren.

Vi satsar också än mer intensivt på den lokala nyhetsbevakningen i Falun genom att öppna en redaktion i Faluns centrum. Härifrån ska våra reportrar Lillis Åkerblom och Pelle Malmberg berätta för läsarna om livet i stan och i Faluns byar. De kommer mestadels att vara på språng. Men de blir också glada över besök och tips till redaktionen i Falu Kurirens hus på Stigaregatan. Hit kommer också tidningens familjeredaktör Katarina Norman att flytta. Redaktionen på stan kör i gång under andra delen av januari.

Tidningens specialreportrar vässar klorna inför valåret 2002. Skolreportern Ragna Fahlander, arbetslivs- och näringslivsreportrarna Anders Hansson och Jens Runnberg, kommunreporter Katarina Rudbeck och landstings-reportern Jan Svensson har gott minne. De minns politikernas vallöften från förra valet. Deras nyårslöfte till våra läsare är att undersöka hur det gick med de politiska utfästelserna i vardagen.

Samma genomlysning kommer tidningens reportrar i Malung, Vansbro, Gagnef, Rättvik och Leksand att göra. Vad blev det av den politik som partierna gick till val på 1998?

2002 blir ett stort år för alla sportälskare och därmed även för Falu Kurirens sportredaktion. Vi satsar, som vanligt, stort på den lokala sporten. Men vi storsatsar också på OS och fotbolls-VM.

Lagom till OS sjösätter vi vår sportsajt på internet. Ansvarig för sportsajten blir Hans Dahl, känd från Falu Kurirens sportsidor som, framför allt, expert på fotboll, bandy och boxning. Men även väl etablerad som tidningens mycket lästa tv-krönikör.

Under Hans Dahls ledning ska sportsajten förmedla senaste nytt från arenor och matcher och, inte minst, ge en fyllig resultatservice dygnet runt.

Under vinter-OS samarbetar Falu Kuriren med Svenska Dagbladet som har ett stort gäng skribenter och fotografer på plats på OS-arenorna i Salt Lake City. De rapporterar direkt också till Falu Kurirens läsare och till vår sportsajt. OS-festen startar redan 5 februari då Falu Kurirens läsare får en 80-sidig bilaga hem i brevlådan tillsammans med tidningen. I början av februari utlovar också tidningens nye sportchef Anders Norin en glad överraskning till alla spelintresserade läsare.

Läsarnas åsikter är viktiga för oss som arbetar på Falu Kuriren. Under året ger vi läsarnas åsikter, som de kommer till uttryck i insändarna, en fast plats i tidningen. Insändarsidan placeras på sidan 4. Ni läsare har naturligtvis en hel massa åsikter om tidningen. De åsikterna får också en fast plats och en bestämd dag. Under vinjetten "Rätt ska vara rätt" diskuterar vår chefredaktör Christer Gruhs läsarnas åsikter om tidningen varje lördag på sidan 2.

1 mars startar vi en sida där ni läsare från början till slut står för innehållet. Vi kallar sidan "God morgon Dalarna" och här blir det plats för läsarnas hälsningar till varandra: "Hej mamma, du lagar den godaste maten" eller "Hej min lilla flodhäst, jag älskar dig" eller "God morgon Bengt, du är bäst i världen" eller... Ja, det bestämmer ni!

En förnyad lördagsläsning ingår också i vårt nyårslöfte. Vi är stolta över att kunna hälsa några nya skribenter välkomna att medverka under vinjetten Mothårs. Först ut blir Maria Blom med rötter i Boda och mest känd som författare till Dalateaterns succépjäs Masjävlar. Grattis våra läsare! Räkna med mothårs-åsikter i Mothårs. Lördagar i Falu Kuriren blir också annalunda. Nej, det är inget stavfel. Annalunda blir en ny avdelning i tidningen på lördagar, långt ifrån lik andra delar av tidningen. Trots att Annalunda startar under våren är 9 december årets viktigaste dag för den avdelningen (kolla i almanackan så förstår du varför). Redaktör för Annalunda blir Anna Gullberg.

Samtidigt som vi vässar tidningens innehåll jobbar vi med att förnya utseendet på Falu Kuriren. Vi ger ett första smakprov på den nya looken under sista veckan i januari. 1 mars kommer hela tidningen i sin nya form. Då ser också vår förstasida lite nyare ut. Men våra färger behåller vi. Det faluröda och det dalablå finns kvar. Det sitter liksom i själen.

EWA WIRÉN

Mer läsning

Annons