Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjolårssegrarna bäst även i år

Annons

God tvåa i paddlingen blev Smedjebackens manskör med laget Djukbåx 2006 som även blev tvåa i best in show för utstyrsel och agerande. Tredjeplatsen belades av Smedjebackens finska förening.

Best in show vanns av Smébackstoppen och trea i dito blev LW-Pall. Pullman och Kyrkans fåraherdar fick hedersomnämnande.

Jubileumsprogrammet var att betrakta som generöst och festligheterna kom att pågå i hela åtta timmar. Huvudattraktionen var som vanligt lagens uppgörelse på Kolbäcksåns glittrande vatten-spegel i kommunala canoter med plats för tre.

Festivalen invigdes av kommunalrådet Leif Nilsson (s) som en stund senare själv paddlade i kommunens lag. Nytt för i år var hästskokastning i anslutning till varje paddling. Poängen från denna räknades om till sekunder som drogs av från den paddlade tiden. Därmed kunde lag med duktiga kastare förbättra sina chanser avsevärt.

Till de publika begivenheterna hörde en sambakarnival som utgick från Vasatorget. Showen till heta brasilianska rytmer, som fortsatte från scenen på Ågatan, förmedlades av medlemmar av föreningen Capetas Do Sambas.

Uppskattade underhållare var också ett stort gäng musikanter från dragspelsklubben Bärkebälgarna.

Ett verkligt "drakplåster" blev inte helt oväntat den avslutande konserten med kända gruppen Svenne Rubins som också jubilerar i år. För dem handlar det om 25 år som underhållare och deras speciella jubileumsshow från stora scenen på Västansjösidan av ån rönte stor uppskattning.

- Nu är det tionde gången och vi hoppas kunna fortsätta med det här i minst tio år till. Om Smedjebacksborna vill så kör vi vidare. Drakbåtsfestivalen har blivit som en institution, en stor folkfest, sade festivalgeneralen himself, lejonet Hans Wiksten med entusiasm.

Han och kamraterna hade fullt upp ute i vimlet hela tiden. Totalt arbetade ett 40-tal funktionärer företrädesvis lejon och deras respektive.

- Utan fruarnas insatser skulle det inte gå, berömde Wiksten.

Han passade också på att erinra om festivalens stora sociala värde för såväl hemmafolk som tillresta, stora som små.

- Vår ambition har hela tiden varit att få ut folk ur stugorna och att de kan träffas och umgås under dessa trevliga former. Det är värt mer än något annat. Festen har också stort betydelse för den lokala handeln och det lokala näringslivet.

- Dessutom har vi ett mycket stort upptagningsområde. Det kommer folk från alla håll, ända från Västerås för att vara med. Drakbåtsfestivalen sätter verk- ligen Smedjebacken på kartan.

Årets netto väntas bli stort. Hur stort är emellertid ännu en öppen fråga. I sammanhanget vill Lions uttrycka sin tacksamhet till Nya Ludvika Tidning och övriga medarrangörer för generöst stöd.

- Vi har fått god sponsring och de har ställt upp utöver det vanliga. Behållningen går oavkortat till Lions normala hjälpverksamhet men mycket hamnar lokalt för att glädja gamla och hjälpbehövande och även till stipendier av olika slag.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons