Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjäska inte för jägarna

Annons

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta åt Svenska jägareförbundets rovdjursmanifestation på Lugnet nyligen. Äldre män som beklagar sig över vargen "som är värst eftersom den tar det vi jägare ska skjuta" eller som säljer klistermärken med texten "våga vägra varg". Och så förbundets representant som i SVT:s Gävle Dala säger att folk inte vågar ge sig ut i skogen och plocka svamp av rädsla för rovdjur.

Detta är helt fel! Jag är själv svampplockare och det enda som skrämmer mig är alla jägare som härjar i skogen om hösten.

Svenska jägareförbundets krav går bland annat ut på att snarast få börja skjuta varg i större skala samt att få skjuta bort hela familjegrupper av varg liksom årsvalpar.

Det innebär i klartext att förbundet vill utrota vargen. Riksdagspartierna borde akta sig för att fjäska för de högljudda jägarna som utgör en minoritet av väljarkåren. Vi andra, det vill säga 85 procent av svenska folket, är positiva till riksdagens mål för rovdjursstammarna enligt Fjäll Mistras stora opinionsundersökning. Till och med i varglän som Dalarna vill 68 procent öka antalet vargar alternativt tycker det är bra som det är.

Av den anledningen välkomnar jag Svenska jägareförbundets krav på att beslut i rovdjursfrågor ska fattas lokalt. Då kanske ni jägare äntligen fattar vad landsbygdsbefolkningen har för åsikt i frågan.

Nej, nu är det dags för alla oss som vill ha kvar rovdjuren att höja våra röster. Annars ser jägarna och fega politiker snart till att vargen utrotas ännu en gång.

TILLHÖR MAJORITETEN

Mer läsning

Annons