Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärrvärmen värmer

Annons

De flesta rättvikare har haft det varmt och skönt trots den stränga kylan.

Värmeverket värmer allt fler hushåll och enligt Reimer Pettersson, vd på Rättviks Teknik AB kan värmeverket klara uppvärmning för ytterligare 200 villor.

Utbyggnaden fortsätter närmast med 50 villor vid bland annat Ängsås väg.

- För närvarande går värmeverket för fullt. Vi har två oljepannor i reserv. De går in när dygnsmedeltemperaturen understiger 25 minusgrader. När vi stödeldar med olja räknar vi med att kostnaden blir cirka 25 000 kronor per dygn.

- Biobränsleanläggningen fungerar bra och vi har inte heller haft några klagomål från villa-ägarna på Nyheden. I samband med utbyggnaden drog vi en ledning till äldreboendet på Nyheden. Med det har vi säkrat försörjningen till Enåbacken och Enådal som kan få värme från tre olika håll.

- Under år 2000 investerade RTAB 2,5 miljoner i den nya biobränslepannan. Investeringen ska vara betald på två till tre år. Först och främst handlar det om miljövinster.

- Målsättningen är att vi ska vara effektiva och hålla låg taxa. Vi arbetar ju för kollektivet utan några vinstintressen, säger Reimer Pettersson.

Som exempel kan nämnas att kostnaden för uppvärmning och varmvatten för en normalvilla på 120 kvadratmeter är cirka 1 000 kronor i månaden, vid en förbrukning på 20 000 kilowatttimmar.

- Hittills är jag mycket nöjd och jag har haft 20 grader varmt inomhus, precis som jag vill ha det. Vi hade 20 grader även under nyårsnatten när det var 31 grader kallt ute, säger Ove Mattsson.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons