Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärran från Rotary

Annons

I fredagens tidning kommenterar Anders Gustafsson på kultur & nöje den så kallade elitlistan. Där hävdar han att elitlistan "bara är en i raden av alla slutna sällskap som finns". "Kotterier där inkrökta, självgoda egon frodas." Som ett exempel på ett sådant kotteri anger Anders Rotary.

Såsom varande medlem i Rotary sedan 15 år tillbaka, för närvarande i Hedemora Rotaryklubb, vill jag informera Anders och läsarna om vad Rotary faktiskt är. Beskrivningen i artikeln är så långt från Rotary man kan komma.

Rotary är en mer än hundraårig yrkesförening som har 1212000 medlemmar i 31603 klubbar i 156 länder. Humanitära projekt genomförs i hela världen och ett övergripande syfte är att verka för förståelse och fred mellan länder och människor. Förmodligen en av de största och viktigaste fredskapande organisationer som verkar i världen.

Här finns inga begränsningar vare sig av ras, kön, religion, nation eller politisk ideologi. Den etiska grundvalen som grundaren Paul Harris myntade är "Service above self" det vill säga att tjäna samhället utan tanke på egennytta, ganska långt från den elitlista som ägnar sig åt Stockholmsskvaller. Ett framgångsrikt projekt har varit en världsomfattande utrotning av polio som nu ser ut att ha lyckats. Varje lokal Rotaryklubb i världen har bidragit genom att samla pengar.

Vi ingår i världens största utbildningsorganisation där vi varje vecka har en föreläsning. En stor del av verksamheten ägnas åt ungdomar genom yrkesinformation på skolor, stipendieverksamhet och skolungdomsutbyte i andra länder.

ANNBRITT GRÜNEWALD SÄTER

Mer läsning

Annons