Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärilslarver skapar spökstämning

Annons

Webb-Tv

Larverna äter upp allt grönt och täcker träden, främst hägg, med en tunn, klibbig väv som skydd mot fåglar och andra djur.

- Det ser väldigt dramatiskt ut och träden ser hemska ut, men för det mesta klarar de attackerna bra, säger kommunbiolog Sören Nyström.

I bland, som i år och förra året, kommer häggspinnmalen i stor mängd och bokstavligt talat invaderar de häggar som finns i ett område. Den kan också ge sig på andra träd, men föredrar hägg.

Några av de områden som drabbats i år är båda sidorna utmed älven mellan Amsberg och Ängesgårdarna, Tunaåstrand och Torsång.

Alla Torsångsbor minns hur det såg ut för fem år sedan. Då fanns det inte en enda hägg efter älven med blad på grenarna. Träden överlevde den gången och gör det sannolikt nu också.

- Trädens tillväxt hämmas naturligtvis och har inte samma vitalitet efter en attack, men de allra flesta klarar sig och om tre veckor har de skaffat ett nytt bladverk, säger Sören Nyström.

Han tror att den senaste tidens väderlek med hög luftfuktighet varit gynnsam för häggspinnmalen.

- Ja, förmodligen, eftersom det är hägg nära vattendrag, och inte så ofta längre in i skogen, som drabbas, säger han.

Häggspinnmal förekommer ganska allmänt i nästan hela landet. Larverna är mycket sociala och lever tillsammans i ett gemensamt spinn på häggen. Förpuppningen sker i hål i marken.

Eftersom träden nästan alltid klarar larvattackerna tycker Sören Nyström att man ska passa på och njuta av naturens skådespel.

- Det är ju inte så ofta insekter märks på det här dramatiska sättet, säger han.

Larven förvandlas så småningom till en liten, gråaktig och oansenlig fjäril.

CLAES HUSAHR

Mer läsning

Annons