Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärde byalmanackan i Yttermalung

Annons

Som vanligt innehåller almanackan 13 bilder. En omslagsbild som den här gången är på Hed Anna Eriksson, allmänt kallad Bresten Anna, som fotograferades 1980 då hon höll en gammal kruka som är ett fornfynd från Vasänget i Eggens by.

Fotografen Jan Robertsson har varit med om att ta fram de här almanackorna sedan starten för fyra år sedan. Han säger att almanackan kommeratt ha en upplaga på 250 exemplar som brukar gå åt.

-Vi har redan sålt en del på en julmarknad i bygdegården och till ett kommande julbord kommer vi också att sälja almanackor, säger Jan Robertsson.

-Almanackan är ett sätt att minnas människor, miljöer och händelser från förr i tiden, säger Robertsson.

Bland de bilder som finns i almanackan är, för januari, en bild som togs 1918 med människor vid Stora Kerstorpsstugan. Stugan brann ner den 13 januari 1945.

Februaribilden är en bild på taxiföraren Birger Böris i Eggen tagen 1952.

Andra bilder som finns i almanackan är: Från färjestället 1930, en bild på Johan Dölhed från 1939 med den 25-åriga märren han hade, ett flygfoto på en del av byn taget 1955, järnvägstjänstemannen Yngve Dölhed från 1951, en sommarvy över kyrkan och skolan och en bild från 1934 visar hur det såg ut vid Yttermalungs station då bansträckan Vansbro-Malung invigdes.

Bilderna ger en tillbakablick och delvis en historik om Yttermalung.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons