Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fjällberget ett tivoli"

Annons

Vindkompaniet Svenska AB har redan fått bygglov av kommunen för fem vindkraftverk. Nu handlar det om att länsstyrelsen ska besluta om vindkraftsplanerna kan godkännas enligt miljöbalken.

- De planerade verken får en maximal rotordiameter på 90 meter och maximal tornhöjd på 80 meter. 125 meter blir högsta totalhöjden när rotorn står rakt upp, säger Staffan Niklasson, vd för det Ölandsbaserade Vindkompaniet.

Han förmodar att byggarbetena kan inledas tidigast under sensommaren 2006. Byggtiden beräknas till två-tre månader. Men innan det kan bli något bygge måste VB-energi få tillstånd av Statens energimyndighet, Stem, för byggande av en cirka fem kilometer lång kraftledning för distributionen av energin från kraftverken.

- De fem verken beräknas producera 25 miljoner kilowattimmar el per år. Det motsvarar årsförbrukningen av hushållsel hos 5 000 hushåll. Eller, räknat på annat sätt, årsförbrukningen för 1 250 villor som är eluppvärmda, förklarar Niklasson.

Den totala kostnaden för vindkraftverken beräknas till cirka 120 miljoner. Vindkompaniet har inga ägarintressen i verken utan säljer dem till intressenter.

- Det kan vara hundratals privatpersoner som går samman och äger ett halvt eller helt verk. Vanligen satsar man då 20 procent i eget kapital och lånar resten i bank.

- Eller så kan det vara 20-30 större intressenter som investerar i ett verk. Vi har också fått signaler om att VB-energi och Dala Kraft kan vara intresserade, uppger Niklasson.

Maria Hållmarker är miljöhandläggare vid länsstyrelsen och berättar att man mottagit två yttranden i ärendet. Dels från Kjell Lingeblad, dels från Ludvika kommun och där kommunen uttalar sig positivt om planerna. Hållmarker tror att miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen tar beslut i ärendet inom de närmaste månaderna.

- Det kan komma före semestrarna men också dröja till framåt september, säger hon.

Kjell Lingeblad, som på NLT:s debatt- och insändarsidor profilerat sig som förespråkare för kärnkraften, tvivlar på ekonomin i vindkraftsprojektet.

- Projektet blir inte lönsamt utan stora subventioner av skattemedel. Investeringen på lågt räknat 120 miljoner kommer endast att ge ett fåtal tillfälliga arbetstillfällen.

- Dessa pengar borde användas i projekt som kunde ge sysselsättning i en bygd som är i skriande behov av detta, framför Lingeblad yttrandet.

Länsstyrelsen har tidigare godkänt tre vindkraftsanläggningar i länet.

- Det är Hunflen i Vansbro med två verk, Gerfaståkölen i Malungs kommun med högst sju verk samt Granberg i Älvdalens kommun med maximalt sju verk. Beslutet om Granberg har dock överklagats till högre instans, upplyser Maria Hållmarker.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons