Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskfett kan dämpa demenssymptom

Annons

Oro, irritation och depressiva symtom, vanliga vid Alzheimers sjukdom, kan dämpas med fiskfettoljan omega 3. Detta antyder en ny svensk studie.

Flera befolkningsstudier har visat att personer som äter mycket fet fisk har ett visst skydd mot alzheimer och andra demenssjukdomar. Troligen ligger nyttiga och inflammationsdämpande omega-3-fettsyror bakom resultaten.

En forskargrupp från Karolinska institutet och Uppsala universitet ville därför undersöka om omega-3 kan förbättra minnesförmåga och övriga symtom hos personer med alzheimer. Cirka 200 svenska patienter med mild till måttligt svår sjukdom lottades till att antingen äta verksamt kosttillskott eller verkningslös substans, placebo. Därefter följdes patienterna i upp till ett års tid.

Till sin besvikelse upptäckte forskarna att omega-3 inte verkade ha någon inverkan på den kognitiva förmågan, åtminstone inte i den här studien. Det kan i och för sig bero på att doserna av omega-3 var för låga, eller på att patienterna hade så pass milda symtom till att börja med att några positiva förändringar inte var mätbara, skriver forskarna och rekommenderar fortsatta studier i ämnet.

Däremot blev patienterna, och indirekt deras anhöriga, hjälpta av behandlingen på andra vis, visade förfinade statistiska analyser. Personer som bar en särskild sårbarhetsgen kallad ApoE-omega-4 blev lugnare och mindre aggressiva av behandlingen, och personer som inte bar på genen kände sig mindre deprimerade.

Resultaten var statistiskt säkra, men det är ännu för tidigt att ge någon form av behandlingsrekommendation, påpekar forskarna i sin forskningsartikel i tidskriften International Journal of Geriatric Psychiatry.

TT

Mer läsning

Annons