Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskare nära drunkna

Annons

-Att han upptäcktes så att det slutade lyckligt var ren tur. En förbipasserande fick en ingivelse att stanna på vägen, eventuellt för att gå ut och fiska, och hörde då ropen på hjälp. Mannen låg i det iskalla vattnet i 15-20 minuter och var kraftigt nedkyld. Han hade nog inte kunnat klara sig någon lång stund till, säger brandförman Håkan Englund vid räddningstjänsten i Dala-Järna.

Drunkningstillbudet hände på Havskinbergstjärn som ligger vid vägen mellan Lindesnäs och Sågen.

Den 64-årige mannen var ensam ute på fisketur. Han hade fått skjuts till tjärnen tidigare på dagen för att han skulle fiska.

I närheten av utloppet ur tjärnen gick mannen genom isen och hamnade i det nollgradiga vattnet. Han hade inga isdubbar så att han kunde ta sig upp ur vaken, men han lyckades klamra sig fast vid iskanten.

Några andra människor fanns inte i närheten, men mannen hade tur då en förbipasserande plötsligt stannade på vägen. Mannen ropade på hjälp och trots att han inte syntes från vägen lyckades han påkalla uppmärksamhet så att han då fick undsättning.

De tillskyndande larmade räddningstjänsten och lyckades även få upp mannen ur det iskalla vattnet.

-När vi kom fram hade de fått upp honom ur vaken. Vi tog av hans kalla och blöta kläder och satte honom i bilen med en torr filt. Han var kraftigt nedkyld och delvis omtöcknad, berättar Englund.

Mannen fördes till lasarettet i Falun där han fick vård och snart kryade på sig då han fick upp kroppsvärmen igen.

-Det är på sin plats att varna för vårisarna. De kan vara väldigt ojämna och särskilt farliga på ställen där det är drag i vattnet, som inlopp, utlopp och uddar. Helst ska man heller inte ge sig ut ensam, manar brandförman Håkan Englund i Dala-Järna.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons