Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fisk ger nytt liv i sjön

Annons

Fiskevårdsområdesföreningen har under den gångna veckan satt ut fisk för 55 000 kronor.

Ungefär 465 kilo öring har satts ut i Tansen och till det kommer 150 kilo öring i Bästen och regnbågar för totalt 15 000 kronor i Lässen, Esttjärn och Nässjön.

-Det handlar om förhållandevis stor fisk, en del med en vikt på över ett kilo, berättar Leif Olsson vid Persbo-Gallsbo fiskodlingar.

Glädjen över utplanteringen var särskilt stor bland de boende kring Nässjön.

-För några vintrar sedan drabbades sjön av en omfattande fiskdöd till följd av syrebrist. Visserligen finns det fortfarande bland annat abborre och gädda i sjön, men det här betyder mycket för inte minst de många ungdomar och äldre som brukar fiska i sjön, säger Ola Granath.

Han skickade en skrivelse till fiskevårdsområdet med ett önskemål om utplantering av fisk -och fick ett positivt besked.

-Jätteroligt, tycker Ola, som hoppas att utplanteringen ska leda till ökat pimpelintresse och därmed till ökad syresättning av sjön vintertid.

Fiskarna släpptes ut i "barnbassängen" vid Nässjöbadet, men var så stora att de nästan omgående sökte sig ut på djupare vatten. Nässjön är på en del ställen mellan 14-15 meter djup.

Fram till midsommar råder fiskeförbud, men sedan kan intresserade köpa fiskekort och ta ett nappatag med Nässjöns nya bad(d)are.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons