Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Firar med Kortvasan

Annons

Anders Björkman är ursprungligen från Motala. Han flyttade till Dalarna 1985. Sedan dess har han bott i Borlänge, Gagnef och nu i Rättvik.

- Jag gillar Dalarna bland annat för bygemenskapen, kulturen och hur man löser frågor lokalt. Kärleken fick mig till Rättvik. Jag träffade Annie på dans i Borlänge. Jag hade ingen skjuts hem, det hade hon. På den vägen är det, säger han med ett skratt.

Sedan 1999 har han varit Rättvikare. Han är djupt engagerad i den kommunala politiken, som ledamot i fullmäktige för socialdemokraterna. I helgen som gick valdes han till arbetarekommunens ordförande.

- Jag var faktiskt även ordförande i Gagnef ett halvår innan flytten gick till Rättvik. Det är ett ansvarsfullt uppdrag.

- Orsaken till att jag tog på mig förtroendet nu, är att underlätta för tidigare ordföranden Jan Dahlqvist. Han vill koncentrera sig på att försöka bli kommunalråd i Rättvik efter hösten val, säger Anders.

På fredag inleds födelsedagen med Kortvasan.

- Jag ska åka på ett par skidor från 1927. Jag hittade dem på en auktion i Utby. Det krävs en annan teknik när man åker med gamla läderbindningar. Tidsmässigt är det ändå inte så stor skillnad. Jag räknar med en åktid på två timmar, säger han.

Efter loppet inleds det egentliga 50-årsfirandet.

- Jag är beredd på allt senare under dagen. Allt kan hända när jag kommer hem. Nästa vecka har jag dock planerat en fest för de närmast anhöriga, säger Anders Björkman.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons